In een oude Ford met politiekleuren kun je stoptekens geven tot je een ons weegt, maar niemand zal je verwarren met een echte agent. Toch mag deze Ford Sierra in politie-uniform, bekend uit Flodder en Baantjer, niet meer de openbare weg op. Het imiteren van een agent is strafbaar, maar dat is niet de reden waarom deze Ford Sierra uit Flodder een straatverbod kreeg.

De Nederlandse politie heeft auteursrecht op het ontwerp van de strepen en het logo van de politie. Door een Nederlandse politieauto na te maken, maak je dus inbreuk op auteursrecht. Ook is het voeren van blauwe zwaailampen verboden als burger, maar om dat op te lossen, zou je nog een hoes om de lichtbalk kunnen doen als je op de openbare weg rijdt.

Deze politieauto zat echt in Flodder

‘Het is een bijzondere auto. Deze zat in de film Flodder in de jaren ’80. Later is hij ook nog gebruikt bij Baantjer. Uit Flodder zijn er volgens mij nog maar drie politieauto’s over. Dit is er één van’, zegt eigenaar Bas tegen Omroep Zeeland. Het is zuur voor de eigenaar dat hij er niet meer mee mag rijden, want hij investeerde veel tijd om de auto technisch weer in orde te maken.

Bas wil de politieauto uit Flodder niet ontdoen van zijn strepen, dus heeft hij de Sierra verkocht aan Car Casting Holland. Dit is een bedrijf dat zich specialiseert in auto’s voor film en televisie. Voor dit soort bedrijven maakt de politie een uitzondering; zij mogen de strepen laten zitten. Uiteraard mag de auto nog altijd niet in deze outfit de openbare weg op.

Advertentie

Reacties

 • Herman heeft op 18 november 2022 geschreven:

  De politie heeft helemaal geen auteursrechten voor de striping. Dit is door de overheid verplicht gesteld en wordt ook door de andere hulpdiensten gebruikt. Het politie logo is ook beschermd. Wellicht is het handig als er eerst onderzoek wordt gedaan vóór er klakkeloos wat wordt opgeschreven.

  Reageer
 • Bumper heeft op 17 november 2022 geschreven:

  Het is uiteindelijk dus wel omdat hij een politie nadoet. Wat een slechte titel 🤦‍♂️

  Reageer
 • LongStream heeft op 17 november 2022 geschreven:

  Helaas, die zijn al vergeven aan de douane!

  Reageer
 • Cok vd meer heeft op 16 november 2022 geschreven:

  Ik vind dat de politie milieu vriendelijker moet worden en de rode strepen moet vervangen door groene!

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie