Oké, we weten dat vrijwel alle Ferrari’s best wel zeldzaam zijn. Echter, deze Ferrari 288 GTO Evoluzione zit in de bovenste categorie van het Italiaanse merk. Er bestaan er nu slechts vijf van op de wereld. Het exemplaar waar je naar kijkt, zou bijna niet in betere staat kunnen zijn. Goed nieuws: jij kunt hem kopen, en wel bij veilinghuis RM Sotheby’s.

Inderdaad, deze Ferrari 288 GTO Evoluzione lijkt op het voortvloeisel van een gezellig avondje tussen een 288 GTO en de F40. Dat klopt ook. Dit model was bedoeld als Groep B-raceversie van de 288 GTO, maar toen besloot men om de klasse in 1986 te schrappen en kon het project de prullenbak in. Slechts één Evoluzione vond een tweede leven, als prototype voor de Ferrari F40.

Specificaties van de Ferrari 288 GTO Evoluzione

Stel je voor dat we de Ferrari 288 GTO Evoluzione competitief hadden zien racen. Om het nog wat emotioneler te maken: dit was de laatste GT-racer onder het bewind van Il Commendatore, Enzo Ferrari. De GTO Evo kreeg een 2,9-liter twin-turbo V8-motor die 659 pk produceerde. En dat in een ultralichte auto van koolstofvezel, glasvezel en kevlar met een drooggewicht van 940 kilo. Het resultaat: een waanzinnige racer met een topsnelheid om en nabij de 370 km/u.

De auto op de foto’s is de vierde van vijf overgebleven Ferrari 288 GTO Evoluzione’s. De eerste eigenaar was de Belgische racer Jean Blaton die van de jaren ’50 tot eind jaren ’70 actief was. Later zou ook Aston Martin-heerser Lawrence Stroll dit exemplaar in de garage hebben staan. Om het nog een stukje aantrekkelijker te maken, is deze Evo onlangs bij Michelotto langs geweest voor een beurt van 133.000 euro. Zo kun je ook een inschatting maken van wat het winnende bod ongeveer zal moeten bedragen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear