Niet alleen benzine- en dieselmotoren voor personenauto’s moeten binnenkort verdwijnen uit de showrooms, ook vrachtwagens op diesel hebben geen eeuwig leven meer. En dat is nogal een ding, want het overgrote deel van het vrachtvervoer op de weg, loopt op diesel. Het Engelse HVS denkt dat waterstof hiervoor de toekomst heeft.

Het nieuwe bedrijf presenteerde vandaag de Heavy Goods Vehicle, afgekort naar HGV. De vrachtwagen op waterstof moet 500 kilometer kunnen rijden op één tank. Hoeveel waterstof de vrachtwagen lust, is niet bekend, maar een eerder prototype had een capaciteit van 32 kilo waterstof. Voltanken zou in ieder geval een stuk sneller moeten gaan dan het opladen van een batterij.

Geen verbrandingsmotor op waterstof

De vrachtwagen is voorzien van een brandstofcel. Deze unit zet waterstof om in elektriciteit voor een elektromotor. Ook heeft de vrachtwagen een kleine batterij om energie terug te winnen bij het afremmen. Remmen op de elektromotor ontziet ook de remmen, wat erg handig is als de vrachtwagen heuvelafwaarts rijdt. Al is niet bekend hoe lang de auto kan remmen voordat de accu’s vol zijn.

Een woordvoerder van HSV laat weten aan TopGear Nederland dat de vrachtwagen in 2025 klaar is voor de verkoop en dan ook beschikbaar is voor klanten in Europa. Al binnen drie jaar moet je dus de eerste waterstofvrachtwagens van HSV kunnen spotten. Nu nog een paar tankstations voor waterstof extra neerzetten, dunkt ons. Wat de vrachtwagen moet kosten, is niet bekend.

Of ga je liever voor een elektrische vrachtwagen? De Tesla Semi moet dit jaar al op de Amerikaanse wegen verschijnen en wie weet in 2025 ook wel in Nederland. Al is het bij Tesla altijd heel lastig inschatten wanneer de voertuigen hier verschijnen.

Reacties

  • Hans heeft op 11 november 2022 geschreven:

    Holthausen uit Hoogezand maakt al jaren vrachtwagens op waterstof.
    Volgens mij voor stadsreiniging A’dam Groningen en?
    Ook zijn zij de europese tak van Hyzon motors. Schijnt echter dat dat niet vlekkeloos verloopt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear