Maak kennis met de Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss special edition, een replica van de legendarische auto waarmee Stirling Moss in 1958 over Silverstone scheurde. De verzamelaars mogen snel hun portemonnee gaan trekken, want er worden slechts tien exemplaren gebouwd. Per stuk moet je 1,2 miljoen euro aftikken voor deze Knobbly. Hoewel dat met de schommelende pond misschien nog ietsjes minder kan worden.

De Knobbly mag niet alleen een speciale editie heten omdat hij gespoten is in racing green en geel. Of omdat je er een mooi plakkaat met de handtekening van Stirling Moss bij krijgt. Het is namelijk ook de enige auto in de wereld die een carrosserie heeft die compleet bestaat uit magnesium. Dat maakt de auto lichter en een tikkeltje slanker dan het origineel. Nog een leuk detail: de auto’s worden gebouwd in dezelfde fabriek waar de originele Knobbly’s in elkaar geknutseld werden, ruim 60 jaar geleden.

De naam Knobbly betekent vrij vertaald iets van ‘uit vorm’ of ‘uit verhouding’. Letterlijk vertaald betekent het zelfs knobbelig. Het is een koosnaampje dat de auto’s van Lister destijds kregen vanwege hun ronde uiterlijk. Lister bouwde hun auto’s om de Jaguar-motor heen. Vandaar de naam Lister Jaguar.

In de Lister Jaguar Knobbly Stirling Moss ligt nog een ouderwetse 3,8-liter zes-in-lijn uit de Jaguar D-type die 340 pk en 400 Nm produceert. Van 0 naar 100 km/u brullen duurt minder dan 4 seconden en de topsnelheid ligt rond 300 km/h. Oké, we nemen dat ‘ouderwetse’ terug. Verder weegt de auto – mede door het magnesium – slechts 841 kilo. Niet slecht. Nu is het moment om dat spaarvarkentje kapot te slaan. Aankomende herfst zijn de Listers klaar en er is er al eentje verkocht.

 

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie