Het European New Car Assessment Programme, oftewel Euro NCAP, is het afgelopen jaar druk geweest met crashtests. Volgens de baas van het crashtestbedrijf is het ‘één van de drukste jaren ooit’ geweest. Dat komt volgens hem door ‘veel nieuwe automerken en nieuwe technologieën’. Na al die tests maakt het Euro NCAP nu bekend wat de veiligste auto’s van 2022 die je in Europa kunt bestellen.

Door heel Europa worden crashtests voor het Euro NCAP uitgevoerd door verschillende bedrijven. Ook in Nederland wordt er getest door de ADAC. De beelden van deze tests ken je inmiddels: geinige testpoppen nemen plaats in auto’s die vervolgens forse beuken krijgen. Het schijnt dat sommige tests meer dan een miljoen euro hebben gekost. Dit zijn, in willekeurige volgorde, de auto’s die het best scoorden per categorie.

5. WEY Coffee 01

WEY Coffee 01 tijdens crashtest

De WEY Coffee 01 wordt later dit jaar gelanceerd in Duitsland. Vanaf dan kun je hem in Europa bestellen. Je bent dan waarschijnlijk zo’n 55.000 euro kwijt. De Coffee 01 is een volledig elektrische, vierwielaangedreven SUV. Volgens de tests van Euro NCAP is hij de veiligste in de categorie ‘Grote offroaders’.

Het testpanel prijst de Coffee 01 om het hoge niveau van zijn uitrusting. Daarbij doelt het panel onder andere op de technologie onder de motorkap en in de cabine. De Chinese SUV wordt in deze categorie op de voet gevolgd door de Lexus RX. Dat komt waarschijnlijk door zijn degelijke bouw en overvloed aan technologie.

4. Tesla Model Y

Tesla Model Y na crashtest

Door naar de categorie ‘Kleine offroaders’. Daar pakt deze Tesla Model Y de hoogste plaats op het podium. Uit het testrapport blijkt dat zowel de bestuurder als de passagiers goed beschermd zijn in de Model Y. De Tesla scoort vooral goed op het gebied van veiligheidshulpjes. Daarbij haalt ie 98 procent van de punten.

De Model Y gaat al een tijdje mee en toch blijft hij in dit soort lijstjes verschijnen. Zo was hij de meest verkochte auto in Europa in september en november in 2022. Daarnaast deelt hij de zevende plaats in de lijst van elektrische auto’s met de minste luchtweerstand met zijn broertje, de Tesla Model 3. In Nederland gaat hij ook lekker. Ruim 80 procent van de verkochte Nederlandse Tesla’s in 2022 is een Model Y.

3. Tesla Model S

De Tesla Model S eindigt als beste ‘directiebak’ én als beste in de categorie ‘puur elektrisch’. De afgelopen paar jaar heeft Tesla hard gewerkt om de structuur en de batterijtechnologie van de Model S te verbeteren. Dat lijkt nu zijn vruchten af te werpen. De Euro NCAP is met name te spreken over de veiligheidsassistentie dat getest wordt met de ‘Advanced Driver Assistance Systems‘ (of ADAS).

Deze test verklaart waarom Tesla en Chinese merken het zo goed doen. Zij steken veel geld en energie in het verzorgen van deze hulpmiddelen. Tesla’s obsessie met connectiviteit en mogelijkheid om de auto’s nog lang te kunnen updaten, zorgt voor extra punten. Uiteindelijk scoort hij, net als de Model Y, 98 procent van de punten op veiligheidsassistentie.

2. ORA Funky Cat

Ora Funky Cat crashtest

Het Chinese concern Great Wall Motor (GWM) is de baas van automerken als Haval, WEY en ook ORA. Die laatste kwam met deze auto met een naam die net zo, eh, bijzonder is als zijn uiterlijk. De Funky Cat moet een betaalbare, elektrische supermini worden die de strijd moet aangaan met Europese familie autootjes. Qua veiligheid moet de Funky Cat een streepje voor hebben volgens het Euro NCAP.

Het testpanel zet de ORA Funky Cat op nummer één in de categorie ‘Kleine familieauto’. De schattige ORA presteert volgens de Euro NCAP beter dan ‘verschillende, vergelijkbare, bekende merken’. Dat (en natuurlijk zijn bijzondere naam en uiterlijk) heeft ervoor gezorgd dat al 8.000 mensen hebben aangegeven dat ze er eentje willen bestellen. En dat nog voor de Europese lancering van het model.

1. Hyundai Ioniq 6

Hyundai Ioniq 6 na crashtest

Je zou het niet zeggen als je naar deze foto kijkt, maar de Hyundai Ioniq 6 is één van de veiligste auto’s van Europa. Hij krijgt extra complimenten van het panel om zijn veiligheid voor volwassenen en kinderen. Hij is de veiligste auto in de categorie ‘Grote familieauto’. De veiligheid voor volwassenen in de auto krijgt een score van 97 procent, terwijl de veiligheid voor kinderen van 6 tot 10 jaar niet beter kan.

Op dat vlak scoort de Ioniq 6 de maximale score. Hyundai krijgt extra punten voor het nieuwe veiligheidspakket dat ‘SmartSense’ heet. Daaronder valt onder meer autonoom remmen wanneer er nood aan de man is en slimme digitale spiegels. Die spiegels zijn camera’s die een beeld van de weg weergeven op schermen naast het dashboard.

Reacties

  • Alles is relatief heeft op 12 januari 2023 geschreven:

    Het is maar net hoe je naar veiligheid kijkt. Er vallen buitensporig veel doden in Tesla’s (zoek maar op Tesla en Deaths) en je kan je ook afvragen hoe veilig je bent in een auto waarin de Chinese overheid altijd met je mee kan kijken. Diezelfde overheid die in eigen land anders denkenden in concentratiekampen stopt en in het buitenland via ‘politiebureaus’ spioneert op de eigen burgers.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear