Dagelijks worden we bedolven met berichten op onze digitale deurmat: ‘Beste TopGear, wij zijn op zoek naar een grote SUV met minimaal 900 pk, ik heb alleen een budget van 42.000 euro. Wat moet ik doen? Ik durf er niet meer naar de huisarts en met mijn ouders kan ik er niet over praten.’ Vanaf nu hebben we een antwoord: ‘Lief anoniempje, koop de Dongfeng M-Hero M817.’ Dat schijnt nogal een hit te zijn: in 24 uur zijn er namelijk 10.000 van verkocht.

Het kan zijn dat bij het horen van de naam Dongfeng M-Hero M817 geen belletje gaat rinkelen. Heel oneerbiedig (maar wel eerlijk) is het een soort Land Rover Defender-kloon. Het is niet echt een origineel ontwerp. Aan de andere kant, als je een stoere terreinwagen of SUV wil ontwerpen, dan zit je al gauw vast aan een paar basisvormen. Een Jeep Wrangler, Mercedes G-Klasse en Land Rover Defender lijken in de verste verte ook wel een beetje op elkaar.

Wat voor motor heeft de Dongfeng M-Hero M817

De techniek is wel compleet anders dan bij een Defender of G-Klasse. In plaats van een dikke diesel of machtige achtcilinder, krijg je een hybride aandrijflijn. Nu is dat niet direct vreemd, want dat zien we ook bij bijvoorbeeld een Wrangler. In de meeste gevallen is het een flinke benzinemotor, gekoppeld aan een modale elektromotor. Bij de Dongfeng M-Hero M817 is het precies andersom. Het is een combinatie van een 1,5-liter viercilinder met enorme elektromotoren.

Dongfeng M-Hero M817 (2025) groen links schuin voor

Deze zijn samen goed voor 912 pk en heel veel Nm. Van 0-100 km/u is gedaan in slechts 4,2 seconden. De elektrische actieradius is “meer dan 200 kilometer”. Veel meer informatie is er niet, dus zijn we vooral benieuwd voor wie deze auto is. Want de specificaties klinken goed, maar onthoud: dit is een Chinese auto met CLTC-opgaven. In Europa geldt de WLTP. Deze meetmethode is aanzienlijk realistischer dan de CLTC, die meer lijkt op de oude NEDC.

Komt dit dan ook naar Nederland?

En dan de prijs van dit alles: 329.000 yuan. Dat is omgerekend een bedrag van 39.191 euro. Als deze auto naar Europa komt, blijft er van de lage prijs ook niets over. Een voorbeeld: de Mazda 6e kun je in China krijgen voor minder dan 20.000 euro, maar kost in Nederland ruim het dubbele. Alsnog een scherpe prijs in vergelijking met de concurrentie, maar niet de scherpe deal die men in China krijgt.

Lees ook: Wat is nu de goedkoopste elektrische auto? En moet je dat wel willen?

Of dit überhaupt ook naar Nederland komt, dat weten we niet zeker. Maar verwacht er niet te veel van. We zien wel vaker Chinese auto’s voorbij komen met indrukwekkende specificaties, gecombineerd met een hele lage prijs. Die specificaties kunnen dus erg tegenvallen, net zoals de prijs. Maar hé, mocht je in China wonen en een enorm dikke SUV zoeken voor weinig geld: je weet wat je moet doen.

3 reacties op “Van deze goedkope SUV met veel vermogen werden er in 24 uur tijd meer dan 10.000 verkocht”

  1. Het concept is best prima. Een sterke elektromotor heeft weinig nadelen. Die paar kg meer t.o.v. een modaal exemplaar, merk je je praktijk niet, zeker niet in een SUV.

    Voor op (kruis)snelheid blijven heeft deze een prima 1,5 liter verbrandingsmotor en voor accelereren en (waarschijnlijk) heel hard regeneratief remmen, heb je wel flink wat pk’s uit de elektromotoren tot je beschikking. Als je die alleen daarvoor gebruikt, kun je heel veel komen op een lading. En Chiron gebruikt om maar een pk of 20-30 om 80km/u te rijden…

Geef een reactie

(verplicht)