De Duitse Autobahn is al jaren een doorn in het oog voor de groene partijen. Het ‘walhalla voor hardrijders’ (wat in werkelijkheid één grote Baustelle is) zou alleen maar slecht zijn voor het klimaat. En toch hebben deze partijen een goede reden om wat geld in het wegennet te pompen. De staat van de Duitse snelwegen houdt namelijk momenteel de verduurzaming tegen, zo meldt Bloomberg.

Eerder dit jaar moest een transportbedrijf de grote en zware onderdelen van een windturbine vervoeren van de haven in Bremen naar het noorden van Duitsland. Normaal zou de rit drie uurtjes duren, maar de rit met onderdelen duurde uiteindelijk drie nachten. Dat zullen ze thuis ook nooit geloven. De vrachtwagens moesten met de enorme ladingen omrijden en door krappe stukken manoeuvreren.

De windturbines mogen niet over de brug

De onderdelen van windturbines kunnen tot wel 80 ton wegen en maar liefst 35 meter lang zijn. En niet alle wegen en bruggen van de verouderde Autobahn kunnen dergelijke ladingen nog aan. Zo moeten de vrachtwagens met de windmolens grote stukken omrijden. En dat is nogal een ding als je 60.000 van deze ritjes paar jaar moet doen.

Duitsland wil elke dag zes nieuwe windmolens bouwen als ze de klimaatdoelstellingen willen bereiken, en dat gaat op deze manier niet lukken. Een woordvoerder van windmolenboer Enercon zegt: ‘Als de vertragingen aanhouden, lopen we het risico dat de energietransitie vast komt te staan op de weg.’ Het bedrijf had dit jaar al zeventig verlate leveringen. Een vertraging kost 10.000 euro per dag per onderdeel.

De Duitse overheid gaat investeren in de Autobahn

De overheid in Duitsland heeft toegezegd dat ze 12,8 miljard euro gaan investeren in het wegennet van Duitsland. En dat is alleen al volgend jaar. Volgens een andere windmolenfabrikant zou het al schelen als Duitsland de vergunningaanvragen wat sneller zou verwerken. Enercon geeft Nederland als voorbeeld: daar vraag je een vergunning digitaal aan en heb je binnen vier dagen toestemming. En zo is de Nederlandse snelweg toch een beetje sneller dan de Duitse Autobahn.

Advertentie

Reacties

  • Frits heeft op 19 september 2023 geschreven:

    De groenen hebben niet geleerd om te denken vooral niet vooruit denken schoppen overal tegen is makkelijker en het is een verdienmodel fulltime activist

    Reageer
  • Dylan heeft op 19 september 2023 geschreven:

    Er is geen klimaatprobleem!!!!!!! Alleen debielen geloven deze nonsens.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie