Ooit eens ledverlichting geprobeerd te filmen? Voor het blote oog brandt de lamp constant, maar op beeld flikkert of knippert de led. Dat komt omdat de leds eigenlijk heel snel knipperen. Jij ziet het niet – maar de camera wel. En Duitse flitspalen snappen daar niets van.

Door de ledverlichting geven Duitse flitspalen van het type ‘ES 3.0’ foute waardes. De palen hebben een constante lichtbron nodig en de ledjes verstoren dit. Hierdoor kan het voorkomen dat de geregistreerde snelheidsovertredingen niet kloppen. Deze boetes kun je weer aanvechten en met wat geluk laten kwijtschelden.

Sinds 2006 plaatste de Duitse overheid zo’n 700 van de verwarde flitspaal. Meer dan tien jaar geleden was het allemaal nog niet zo’n probleem; toen reden er nog nauwelijks auto’s met ledverlichting. Xenon was toen nog helemaal de metaforische bom.

‘Verschillende rapporten hebben geconcludeerd dat de ES 3.0 kan resulteren in onjuiste waarden voor voertuigen met ledlicht. Het kwam al eerder tot aanpassingen en vermindering van geldboetes’, aldus het Duitse AutoBild. Dus heb jij een Duitse boete én ledverlichting? Misschien kun je ‘m terugclaimen.

Update: Ook in juni 2019 werd er nog geklaagd over de Flitsers

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie