Bezoekers van een van de oudste feesten van Duitsland, Oktoberfest, lopen tegen moderne problemen aan. Sinds enkele jaren dumpen diverse start-ups elektrische scootertjes die je met een app kunt lenen in hoofdsteden. Ideaal, en zeker als je zo verstandig bent om niet beschonken achter het stuur te stappen. Maar wat blijkt, het is helemaal geen goed alternatief. Honderden Duitsers die onder invloed op een e-step reden, raakten hun rijbewijs kwijt.

Duitsers rijden onder invloed op een e-step

Maar liefst 254 rijbewijzen werden ingenomen voor het rijden onder invloed op een e-step. En als je dat al onverantwoordelijk vindt klinken: nog eens 215 mensen stapten in de auto met teveel alcohol op en raakten hierdoor hun rijbewijs kwijt, meldde de nieuwssite Deutsche Welle. En dat terwijl er door ongeveer hetzelfde aantal bezoekers in totaal minder bier werd gedronken op het zestiendaagse festival dan vorig jaar.

De politie in München denk dat de bezoekers het gevaar niet serieus nemen. Mensen zien zo’n step al snel aan voor speelgoed en denken niet aan de risico’s. De e-steps zijn sinds midden juni legaal in Duitsland en worden volgens de wet gezien als volwaardige voertuigen. Ze hebben bijvoorbeeld een kenteken. Dat betekent dus dat alle normale verkeersregels van toepassing zijn, ook op het gebied van alcoholconsumptie.

Duitsland nog net iets strenger dan Nederland

In Duitsland zijn ze nog net iets strenger op het gebied van rijden onder invloed dan in Nederland. Hier wordt het rijbewijs ingenomen bij een alcoholgehalte van meer dan 1,3 promille en bij beginnende bestuurder bij meer dan 0,8 promille. Duitsland staat een gehalte tot en met 0,5 promille toe. Bij 1,1 promille moet je direct het rijbewijs afstaan. In andere landen, zoals Tsjechië, hebben de e-steps geen kentekenplaat. Het is dus de vraag of het daar ook verboden is.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie