Verzekeraars verdienen hun geld door zo min mogelijk uit te keren aan verzekerden. Dat kan heel frustrerend zijn als je bijvoorbeeld je eigen risico moet dokken bij parkeerschade of als je no-claimkorting eraan gaat. Zoek je troost in het feit dat het altijd erger kan. In het Verenigd Koninkrijk is het zo dat je verzekeringspremie omhoog kan gaan als je iets onbenulligs als een paar racestrepen op je auto zet. En dat is niet omdat auto’s sneller gaan door de strepen. Sterker nog: het schijnt dat daar helemaal geen natuurkundige onderbouwing voor is. Weer iets geleerd.

Het melden van modificaties is verplicht

Volgens de wetten in het Verenigd Koninkrijk moet je de verzekeraar op de hoogte stellen van alle modificaties aan de auto. Dus ook als je racestrepen laat zetten of je ramen laat blinderen. Volgens MoneySupermarket kan de verzekeringspremie tot wel 9 procent stijgen als je een setje racestrepen op je auto plakt. Wie daar omgerekend 50 euro per maand betaalt, mag dus ruim 50 euro per jaar extra betalen. Geblindeerde ramen kunnen de premie tot wel 16 procent laten toenemen en een sportief luchtfilter wel met 25 procent.

Zelfs betere remmen maken de verzekering duurder

Betere remmen – die de veiligheid juist vergroten – zorgen voor een verhoging van tot wel 36 procent. De absolute topper is een turbo of supercharger: dan kan de verzekeraar 132 procent meer vragen. Een rolkooi noteert maximaal 41 procent toename, dikkere wielkasten hetzelfde percentage en spoilers 23 procent. Een trekhaak en parkeersensoren verlagen de premie trouwens, respectievelijk met 20 en 13 procent.

Waarom dan?

Er zijn verschillende redenen waarom de premie omhoog gaat. Sommige aanpassingen vergroten het risico op een ongeluk omdat de auto sneller wordt of omdat de wegligging slechter wordt. Andere modificaties nodigen dieven uit om onderdelen te jatten. Weer andere aanpassingen verhogen de waarde van de auto, waardoor de premie hoger uitvalt.

Het gaat uiteraard niet allemaal om de directe effecten van bijvoorbeeld racestrepen op de veiligheid. Blijkbaar is het statistisch zo dat het type bestuurder dat graag racestrepen op zijn of haar auto plakt, ook het type is dat betrokken raakt bij een ongeval. Iemand die zijn remmen vervangt door betere exemplaren, rijdt waarschijnlijk sportief en loopt daarmee een groter risico.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie