Weinig auto’s zijn zo feestelijk als de Ford Mustang GT. Veel power, een (in de VS, tenminste) schappelijk prijsje en een inmiddels legendarische reputatie als partycrasher: wat wil je nog meer? Nou, voor Ford is er altijd meer. Je kunt de gelegenheid niet bedenken of de Amerikanen staan vooraan om het feest wat extra kracht bij te zetten. Zo komt Ford nu met een wel heel bijzondere versie, die nog het meest wegheeft van een kruising tussen een Mustang en een Spitfire. Nee, niet de gammele Triumph, maar het vliegtuig dat Engeland Duitservrij hield in de Tweede Wereldoorlog. Hoe dat zo? Nou: Goodwood.

Eerbetoon aan RAF

De Eagle Squadron Mustang GT is bedoeld om het 100-jarig bestaan van de RAF te vieren. Nou is die RAF nogal een Britse organisatie, maar na enig speurwerk kwam Ford Performance tot de ontdekking dat er wel degelijk een fraaie link was tussen Amerika en de Royal Air Force. Nog voordat de Amerikanen zich namelijk officieel tegen WOII aan bemoeiden, was er al een groep piloten in Engeland aanwezig: Eagle Squadron. Ze vlogen in Spitfires van de RAF, vanaf een basis nabij GOodwood, om te helpen het Britse luchtruim te verdedigen. En dus is deze Mustang danig verbouwd om zo veel mogelijk elementen van die Spitfires mee te pakken.

Hoe wordt die Eagle Squadron Mustang GT een Spitfire?

Natuurlijk is de Eagle Squadron Mustang GT verpakt in de camouflagekleuren die ook de Spitfires kenmerkten. Voor extra verwijzingen zorgen de gepopnagelde wielkastverbreders en het logo van het squadron, dat het hele dak bedekt. Dat logo komt vaker terug, bijvoorbeeld ook in de pookknop, die (leuk detail) gemaakt is van omgesmolten metaal dat afkomstig is van een F-35 Lightning. Onderhuids is de Mustang voorzien van zo’n beetje alles wat RTR aan een Mustang kan vervangen/verbeteren. RTR is het bedrijf van driftkoning Vaughn Gittin Jr., die zeer nadrukkelijk bij de ombouw betrokken was. En de auto natuurlijk tijdens het Goodwood Festival of Speed de beruchte heuvel op zal knallen. Oh, de motor is natuurlijk ook niet onberoerd gebleven: compressortje erop en boem: 700 pk en 827 Nm. Moet genoeg zijn om die heuvel op te komen.

Koop dan

Daarna vertrekt de Eagle Squadron Mustang GT naar Amerika, waar hij geveild zal worden voor een goed doel. Dat doel is de Experimental Aircraft Assocation, een organisatie die Ford al 20 jaar steunt. En waarvoor ze al negen keer eerder een speciaal model gemaakt hebben. Al die modellen hebben inmiddels al dik drie miljoen dollar opgeleverd. De Eagle Squadron Mustang GT zal daar vast een leuk bedragje bij doen.

Eagle Squadron Mustang GT

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie