Een van de grootste punten van kritiek op elektrisch rijden is het tekort aan laadpunten. Angela Merkel, de bondskanselier van Duitsland, liet weten dat ze tegen 2030 één miljoen laadpalen wil hebben in Duitsland. Hierdoor hoopt ze dat mensen sneller overstappen van benzine-auto’s op elektrische auto’s. Op dit moment zijn er in Duitsland 21.000 laadpalen aanwezig. In Europa beschikt alleen Nederland over meer laadpunten dan Duitsland. De Europese branchevereniging van autofabrikanten, ACEA, kwam in september met een jaarrapport waaruit bleek dat Duitsland op de tweede plek staat van Europa. Merkel wil dit op zijn minst zo houden.

Een miljoen laadpalen moeten de drempel naar elektrisch rijden kleiner maken

Een slechte dekking van laadpunten, hoge aankoopprijzen van elektrische auto’s en een beperkte elektrische actieradius zijn de meest gegeven redenen om niet over te stappen op elektrisch. ‘Om deze redenen willen wij één miljoen laadpalen neerzetten voor 2030. De industrie zal hieraan mee moeten werken, daar gaan we het over hebben’, zei Merkel in haar wekelijkse podcast. Merkel gaat vandaag zitten met directeurs uit de auto-industrie, fabrikanten en vakbonden om te bekijken hoe ze de verkoop van elektrische auto’s een boost kunnen geven. De onderwerpen die voorbij komen, zijn onder meer de verbetering van de laadinfrastructuur en subsidies voor elektrische auto’s. Ook het investeren in waterstoftechniek voor auto’s komt aan ter sprake.

Merkel gaat ook de fabriek van Volkswagen in Zwickau bezoeken, waar de productie van de nieuwe ID 3 van start gaat. Als deze locatie klaar is, is de fabriek de grootste productieplaats van elektrische auto’s in Europa. De verwachting is dat er zo’n 330.000 auto’s per jaar worden geproduceerd. De minister-president van Nedersaksen, thuisbasis van Volkswagen, wil dat er in 2021 zo’n 100.000 publieke laadpunten beschikbaar zijn. ‘De Duitse auto-industrie gaat een tijdperk tegemoet dat vol is van hoge verwachtingen. Dat tijdperk moet worden ondersteund door beleidsmakers’, zegt hij.

Reacties

 • Will Eisinga heeft op 5 november 2019 geschreven:

  VW ID 3 elektrische autos
  VW Ionity Laadstations
  VW Elli Zonneparken langs snelwegen.
  1 hectare panelen produceert 1 miljoen kWh
  1 EV rijdt 6 km per kWh
  6 miljoen km per hectare panelen
  dat is 15 x naar de maan.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear