Eerste snelheidsboete ooit werd gereden door een Benz

'Grote grutten, een Benz-motorpaard met gezwinde spoed over de rijweg'

Foto('s): DaimlerBenz Velocipide
Foto('s): Daimler Eerste snelheidsboete affiche Mercedes Benz
Foto('s): Daimler Mercedes Benz Velo
Foto('s): YouTube / Mercedes-Benz DeutschlandEerste snelheidsboete Mercedes Benz
Foto('s): Daimler Eerste snelheidsboete Mercedes Benz
Benz Velocipide
Eerste snelheidsboete affiche Mercedes Benz
Mercedes Benz Velo
Eerste snelheidsboete Mercedes Benz
Eerste snelheidsboete Mercedes Benz

Voor alles is een eerste keer in je leven. Denk eens terug aan die keer dat je voor het eerst achter het stuur kroop. Misschien nam je vader je mee naar een afgelegen industrieterrein om daar heel voorzichtig de eerste meters te maken. Of wachtte je braaf tot de rij-instructeur voor je deur stond? Aan het einde van de negentiende eeuw waren er veel eerste keren in de autowereld. Zo ook de eerste snelheidsboete ooit.

Er bestaat wat verwarring over welke overtreding de eerste snelheidsboete ooit is. Sommigen beweren dat de eerste bekeuring viel in het Engelse Hampshire in de vroege maanden van 1895. Daar kreeg een man een boete omdat hij naar het schijnt 9,6 km/u reed. Helaas is er verder niet veel te vinden over dit voorval. Waar wel wat meer achtergrondinformatie over bestaat, is de boete die werd uitgedeeld in het Duitse Denzlingen. Het is dan 16 mei 1895.

3 Duitse Mark

Alexander Gutermann is een welvarend man die een groot naaibedrijf bezit. De auto bestaat dan tien jaar en Gutermann is een van de weinigen die het zich kan veroorloven om een ‘Benz-motorpaard’ – zoals het dan nog wordt genoemd – te kopen. Volgens de bon rijdt de beste man met gezwinde spoed door de straten van Denzlingen. Nu zou je denken: hoe kan de Duitse politie in die tijd weten hoe hard hij rijdt en of dat strafbaar is? Daar hebben ze een handig trucje voor: de gordijnen van cafés.

Zoals ook op de bon staat geschreven, reed Gutermann met een dermate hoge snelheid dat de gordijnen van de lokale cafés bewogen. Toch knap, want een auto heeft in die tijd een topsnelheid van 20 km/u. De automobilist ontvangt hiervoor een boete van 3 Duitse Mark, wat vandaag de dag neerkomt op zo’n 50 euro. Hij had hiermee, zonder dat hij het waarschijnlijk wist, de eerste snelheidsboete ter wereld te pakken. Precies 121 jaar later betuigt Mercedes zijn spijt omtrent het incident.

De eerste snelheidsboete ooit

Reacties
  1. T8T zegt op 1 mei 2020 om 22:11:

    Geweldig.
    Mercedes en Duitsers hebben humor. Niet die van de lage landen, maar subtiel en je moet het vatten.
    De aap van Ronnies popshow is precies dát.

    Laat die Benz paard maar gaan, vrooooam. Mercedes.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken