Zoemen langs het Philips Stadion, over het rechte stuk van Strijp-S en door de DAF-bocht. Het klinkt allemaal een beetje gek, maar het kan zomaar eens werkelijkheid worden. Eindhoven, de stad die steeds jonger en innovatiever wordt, wil internationaal op de kaart komen door elektrische Formule E-auto’s door het centrum te laten racen. Maar is dit mogelijk?

‘Formule E hoort hier echt thuis’

De drie initiatiefnemers voor de Eindhovense e-Prix (zoals dat zo mooi heet) zijn Peter-Paul Laumans, Ed Winters en Berry van Nes, die samen Stichting Formula-Eindhoven oprichtten. Met de ondertekening van de gemeente Eindhoven hebben zij exclusieve toestemming om de haalbaarheid van een Formule-E-race in Eindhoven te onderzoeken, zo meldt de gemeente.

Het drietal ziet een unieke kans om Metropoolregio Brainport Eindhoven internationaal op de kaart te brengen met de nog jonge raceklasse. Peter-Paul Laumans ziet de Formule E als een raceklasse voor de toekomst. ‘Het is de belichaming van technologie, vernieuwing en duurzaamheid. Deze waarden komen volledig over met Brainport Eindhoven’, zegt hij tegenover Omroep Brabant.

Toekomstmuziek/toekomstgezoem

Het klinkt misschien nog ver weg, maar de Eindhovense delegatie gaat serieus voor de e-Prix. Ze richten zich nu op een race in 2021. Om te kunnen onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is, is natuurlijk ook geld nodig. Hier zorgt het Eindhovens bedrijfsleven voor.

Als dit onderzoek een positieve uitkomst heeft, kan er een compleet plan gemaakt worden voor de invulling, organisatie en financiering van het evenement. Maar het is niet alleen het evenement dat telt voor Eindhoven. Naast de race is het de bedoeling dat er een breed aantal andere activiteiten wordt opgezet.

Kapers van de Braziliaanse kust

De CEO van Formule E, Alberto Longo, vertelt dat er 50 andere steden zijn die zich ook gemeld hebben voor een e-Prix. Van drie van die steden valt te zeggen dat hun interesse serieus is. Dat zijn Rio de Janeiro, Brasilia en Beo Horizonte. FIA-topman Jean Todt heeft al gebabbeld in Brazilië met de minister van Toerisme over de mogelijkheden voor een Braziliaanse e-Prix.

Eindhoven heeft die e-Prix dus niet zomaar binnen, maar er is hulp vanuit de Formule E. En wel van coureur Robin Frijns. De Maastrichtenaar, die voor het Britse team van Envision Virgin Racing rijdt, kan niet wachten om in de lichtstad te gaan racen. ‘De gesprekken zijn al een tijdje gaande en de stad wil officieel op de kalender. Hierbij probeer ik ze zoveel mogelijk te helpen. Er moet nog wel wat geregeld worden, maar ik kan niet wachten om in eigen land te mogen racen’, zegt Robin Frijns tegen GP Update.

Het seizoen 2019/2020 van het elektrische racespektakel gaat op 22 november van start in Saoedi-Arabië. De locatie voor de derde race in het kampioenschap is nog niet bekend. Heeft Eindhoven ons allemaal om de tuin geleid en staan ze wellicht dit seizoen al op de kalender? Wij vrezen van niet.

 

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie