Muc022 klinkt als een foutmelding die alleen je technisch ingestelde neefje kan verhelpen. Maar dat is het niet, geloven we. Het is in ieder geval de naam van de elektrische auto die op het moment van schrijven de grootste actieradius heeft. Studenten van de technische universiteit van München bouwde het autootje maar met één doel: zover mogelijk kilometers rijden op één lading stroom.

Het record voor langste rit in een EV zonder op te laden stond hiervoor op een afstand van 1.608,54 kilometer. Voor de locatie konden de studenten terecht in een hangar op de luchthaven van München. Na vier dagen rijden, haalden ze al de 1.600 kilometer De batterij van de Muc022 was nog niet leeg, dus besloten de studenten maar door te rijden. In totaal reden ze 99 uur met de auto verspreid over zes dagen. De auto reed dus niet non-stop, maar wel zonder te laden.

Hoe ver kan de elektrische auto met de grootste actieradius rijden?

Toen de batterij van de Muc022 helemaal uitgeknepen was, had het team 2.573,79 kilometer afgelegd. Een simpele rekensom wijst uit dat de EV een gemiddelde snelheid van net geen 26 km/u had. Gedurende de rit verbruikte de zuinige elektrische auto 0,6 kWh per 100 kilometer. Voor je beeldvorming: een Tesla Model 3 verbruikt 16 kWh per 100 kilometer, maar dat is wel ook met snelheden hoger dan 26 km/u.

De geheime wapens van de Muc022 zijn (naast de lage snelheid van de recordpoging) het drooggewicht en de aerodynamica. Zonder bestuurder weegt het autootje 170 kilo. Net zo zwaar als 42.500 suikerklontjes. Door de slanke vorm heeft de EV een weerstandscoëfficiënt van 0,159 Cd. De laatste vergelijking van vandaag: de straatauto met de minste luchtweerstand is de Lucid Air met een coëfficiënt van 0,197 Cd.

Advertentie

Reacties

 • SAABist heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Zie voor foto SAABmuseum
  Trollhattan/Zweden

  Reageer
 • Geert heeft op 12 september 2023 geschreven:

  Luchtweerstand is niet te vergelijken door alleen de Cd waardes te melden, daar heb je ook het frontaal oppervlak voor nodig. Twee autos met dezelfde Cd waarde kunnen dus verschillende luchtweerstand hebben.

  • SAABIST heeft op 12 september 2023 geschreven:

   Wat lijkt deze auto op de “OerSAAB”.-

   • SAABist heeft op 12 september 2023 geschreven:

    Zie voor foto SAABmuseum
    Trollhattan/Zweden

    • SAABist heeft op 12 september 2023 geschreven:

     Kan geen foto plaatsen, maar hij staat in het SAABmuseum in Trollhattan.
     Daarmee begon de geschiedenis van SAAB.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie