Noorwegen loopt voorop als het gaat om de adoptie van elektrische auto’s. Vorig jaar had 50 procent van alle nieuw verkochte auto’s een stekker. Kopers van de elektrische auto’s worden flink gematst door de overheid – je mag met je EV nog net niet over schoolpleinen rijden. Belastingvoordelen, gratis laden en toegang tot de busbaan behoren wel tot de voordelen.

De voordelen genoten zo gretig aftrek, dat de Noorse overheid de matspraktijken iets moest terugschroeven. Toch blijven de EV’s onverminderd populair. En pomphouders beginnen nu de gevolgen te ervaren. Ze balen van/als een stekker.

Hoewel de totale EV-dichtheid in Noorwegen minder dan 10 procent is, nam de benzineverkoop in 2017 al af met 2,9 procent. Diesel daalde met 2,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Noorse overheid. Grappig detail: de oliewinning in Noorwegen steeg juist.

Hoe kan dat? Een kwestie van vraag en aanbod. Als iedereen in de rij staat voor een tankje peut, stijgen de prijzen. Zijn de krekels hoorbaar, zakken de kosten weer. Je weet dus wat je te doen staat: spoor iedereen aan een elektrische auto te kopen. Dan kun je zelf profiteren van goedkope peut. IJsbeertjes blij, jij blij, wij blij, iedereen blij.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie