Je kunt mensen uit het schatrijke Golfstaatje Qatar een hoop verwijten, maar niet dat ze op autogebied over ook maar enige vorm van smaak beschikken. Het ultieme bewijs wordt geleverd door de eerste autofabrikant die al die gas- en oliedollars hebben voortgebracht: Elibriea.

Op de Qatar Auto Show (jawel) liet het bedrijf zijn eerste concept in première gaan, onder de moeizame naam Equvallas. En zo moeilijk als het is om de naam uit te spreken, het is nog onmetelijk veel lastiger lang naar de auto te kijken, want het apparaat lijkt alle wetten van de esthetica met wrede opzet aan barrels te willen trappen. Zelden, en waarschijnlijk nooit, hebben we iets moeten aanschouwen dat zo gruwelijk lelijk was als dit. Dramatische proporties, lukraak opgeplakte spoilers en uitsteeksels: als het wanstaltig is, grossiert de Equvallas erin.

De man achter Elibriea is Abdul Wahab Ziaullah, en je kunt hem rustig vrij ambitieus noemen. Hij geeft nog bijzonder weinig prijs over de technische details van de Equvallas, maar wil wel graag al vanaf maart je order noteren en is er van overtuigd vanaf december te kunnen leveren. De motor, volgens diverse websites afkomstig van GM (al zijn ze het er weer niet over eens of het nou een V6 of V8 is) zou 800 pk moeten leveren. Verder heeft de auto een koolstofvezel monocoque, een zesversnellings sequentiële transmissie en als 'unique feature' een 'engine bay dynamic vent', wat dat ook moge zijn. Over die sleuven in de deuren kan het in ieder geval niet gaan, want die zijn overduidelijk nep.

Nu we het toch over die deuren hebben: die heten volgens de maker 'Distinct Elibriea Doors' en ze zijn er kennelijk zo trots op dat ze op vijf van de zeven foto's open moeten staan. Nou ja. 

We zouden graag willen beweren dat dit waarschijnlijk het laatste is dat je ooit van deze auto hebt gezien, maar de nare werkelijkheid wil dat enorme hoeveelheden geld en totale wansmaak over het algemeen vrij goed samengaan. Dus mocht je over een paar jaar naar het WK in Qatar (laten we daar nu eens lekker helemaal niks over zeggen, we zijn al lelijk genoeg geweest in dit stukje) gaan en iets zien rondrijden dat lijkt op een Stealth-bommenwerper die een keer of zes tegen een berg is gevlogen, dan weet je: dat is een Elibriea Equvallas.

 

Advertentie

Reacties

Meer
Advertentie