Elon Musk doet het onmogelijke. Alweer. Om de nieuwe Tesla Model 3 naar de markt te brengen, heeft Tesla nog eens 1 miljard euro nodig. Dat meldt Bloomberg. Om een deel te coveren, geeft het bedrijf opnieuw aandelen uit: zo’n 231 miljoen euro (250 miljoen dollar). Normaal gesproken, als een bedrijf nieuwe aandelen aanbiedt, zakken de bestaande aandelen in waarde. Simpel: hoe meer van iets bestaat, hoe minder het waard is. Kijk maar eens naar zeldzame auto’s.

Maar dit is Elon Musk. De man die een EV-bedrijf uit de grond stampte, raketten de lucht instuurt en weer laat landen, tunnels graaft en de man waarvan wij vermoeden dat hij binnenkort ook met een Iron Man-pak op de proppen komt. Als de real life Tony Stark nieuwe aandelen aanbiedt, stijgt de waarde – met 3,5 procent maar liefst. Daarmee staan de aandelen 8 procent onder het hoogste punt dat ze ooit bereikt hebben. Het resterende bedrag moet uit converteerbare obligaties komen. Google dat maar even.

Bla bla bla aandelen; wat betekent dit voor de Tesla Model 3?

Het extra zakgeld betekent dat de financiering voor de Tesla Model 3 (waar al 373.000 reserveringen voor zijn) bijna rond is. In juli wil Tesla beginnen met een beperkte productie. Een soft launch zoals ze het in het thuisland van Tesla noemen. In september moet de volledige productie beginnen. De richtprijs van de Model 3 staat vooralsnog op 35.000 dollar (32.000 euro, zonder belastingen). Wanneer de elektrische sedan naar Nederland komt, is nog niet bekend. Dat duurt waarschijnlijk nog wel even. Het bedrijf verwacht in de eerste helft van 2017 tegen de 2,3 miljard euro uit te geven om de Tesla Model 3 op de markt te zetten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)