Halloween komt eraan, en sinds we het met zijn allen niet meer normaal over iets als Sinterklaas kunnen hebben, moesten we die traditie maar eens omarmen. We bedoelen: bloederige toestanden, afgehakte ledematen, heksen en (het engst van allemaal) pompoenen: wie kan daar nu wat op tegen hebben? Waarop we ons afvroegen: er mogen dan een hoop enge auto’s zijn, maar wat zijn nu eigenlijk de griezeligste?

Rolls-Royce Ghost

Geen fabrikant die er zo veel genoegen in schept ons de stuipen op het lijf te jagen als Rolls-Royce. Wie verzint er voor zijn auto’s nou namen als Phantom (geest), Wraith (schim) of Ghost (geest)? Alsof hun prijzen niet griezelig genoeg zijn…

AMC Gremlin

AMC was een Amerikaans bedrijf dat voornamelijk eng was omdat hun auto’s zo beroerd waren. Tot overmaat van ramp noemden ze één van hun creaties nog Gremlin ook. Overigens was dat vóór de bekende films met de nare beestjes, maar toch. Hun bekendste auto was trouwens de Pacer (foto), die dan geen enge naam had, maar wel angstaanjagend lelijk was.

Alfa Romeo Spider

Spinnen – nooit goed. Achtpotige en -ogige griezels zijn het, al eten ze nog zo veel insecten. Wat op zich trouwens ook een behoorlijk griezelige aangelegenheid is. Natuurlijk barst het van de spiders in de autowereld (de benaming schijnt een Italiaanse verbastering van het Engelse woord speeder te zijn), maar onze keuze viel op deze Alfa omdat hij zo schikbarend zwaar en lomp was.

Dodge Challenger SRT Hellcat

Amerikanen hebben sowieso iets met enge auto’s in het algemeen en enge autonamen in het bijzonder. Denk maar aan de Plymouth Fury (woede), of de Prowler (insluiper) van datzelfde bedrijf. De Hennessey Venom (vergif), Pontiac Banshee (een huilende geestverschijning die de dood aankondigt) of simpelweg de Dodge Viper (adder). Ook van Dodge komt de woestste versie van de Challenger SRT, de Hellcat (hellepoes, ofzo). Klinkt niet heel eng, maar het zal vast geen aardig beest zijn. Is de auto ook niet, trouwens.

Lamborghini Diablo

Nog zo’n bedrijf dat niet het beste met zijn klanten lijkt voor te hebben. Diablo betekent duivel en ach, je kon als klant in ieder geval niet zeggen dat je niet gewaarschuwd was. De Diablo probeerde je immers in elke bocht naar zijn naamgever te helpen. Oké: de oorspronkelijke Diablo was natuurlijk, als altijd, een vechtstier, maar vast ook geen beest dat je in een donker steegje wil tegenkomen. Nu we toch bij Lambo zijn: Veneno (vergif) en Raptor (roofvogel, of een verkorting van Velociraptor, de vleesetende dinosaurus) klinken ook niet vriendelijk.

DF Goblin

DF is een Amerikaans bedrijf dat kitcars aanbiedt, als bouwpakket of afgebouwd. Leuk, al kun je je afvragen waarom je hem dan goblin noemt. Dat betekent namelijk trol of aardmannetje, wezens die niet direct bekend staan om hun zonnige humeur.

SsangYong Rodius

Inkoppertje. Zo ontzettend verschrikkelijk gruwelijk lelijk dat hele volksstammen in paniek op de vlucht sloegen als er eentje de hoek om kwam zetten. ‘A new standard’, zeiden ze zelf. Dat mag je zeggen, ja.

Donkervoort D8

Doodeng, maar dan écht. Niet als het droog is: dan is hij fenomenaal. Maar we zullen nooit vergeten dat het een keer enorm begon te hozen. Het was donker, we zagen door de wat lullige ruitenwissertjes geen hand voor ogen, behalve die vrachtwagen links naast ons op de snelweg, waarvan we zeker dachten te weten dat hij ons niet gezien had. Door het gigantisch brede rubber en het totale gebrek aan gewicht begon hij bij 50 km/u al als een waanzinnige te aquaplanen. We zijn nog nooit in een auto zo bang geweest. De D8 GTO RS op de foto hebben we trouwens nooit gereden, maar we vermoeden dat die onder die omstandigheden nóg huiveringwekkender is.

Fiat Multipla

Natuurlijk, hij mag niet ontbreken: de eeuwige Fiat Multipla. Sommigen zeggen dat je, als je er langer dan drie minuten naar kijkt, blind wordt. We hebben dat nooit aangedurfd.

Bonus! Een extra enge Fiat Multipla-foto!

Fiat Multipla: eng. Spider is spin dus ook eng. Iemand die nog iets probeert te maken van de Multipla door zijn dak eraf te halen en houten spijlen als deuren te monteren, is sowieso eng. De enge man op de foto is Lapo Elkann, internationaal vermaard playboy (eng) en zelfverklaard stijlicoon (eng). Hij is de kleinzoon van Gianni Agnelli, de nogal enge voormalige topman van Fiat die zeer geregeld in verband werd gebracht met de ook nogal enge maffia. Hij werd marketingdirecteur van Fiat, maar moest weg omdat hij meer met cocaïne en heroïne (eng) bezig was dan met Fiat. Maar misschien nog wel het allerengst vinden wij zijn smaak qua schoenen.
 
Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie