Wie een beetje deftig wil simracen, gaat voor een direct-drive stuur. Het probleem is dat die dingen zo duur zijn dat je bijna net zo goed een afgeragde Clio kunt kopen en een paar rondjes Nürburgring kunt boeken. Gelukkig zitten simrace-bedrijven niet stil: Fanatec komt nu met het goedkoopste direct-drive stuur tot nu toe. Dit is de Fanatec CSL DD, de nieuwe instapper van het merk.

Wat maakt direct-drive zo bijzonder?

Moderne racestuurtjes hebben een elektromotor in de behuizing zitten die weerstand biedt. Force feedback heet dat. Bij Thrustmaster zit de elektromotor via een riem verbonden aan het stuurwiel. Bij Logitech zit er bijvoorbeeld een tandwiel tussen het stuur en de elektromotor. Bij een direct-drive stuur zit het stuurtje direct op de elektromotor. Er zit dus geen vertraging of speling meer tussen de elektromotor en het stuur.

Nu zou je zeggen: het systeem is simpeler en goedkoper, maar dat valt tegen. Fanatec had al een van de goedkoopste oplossingen met de DD1, en die kost 1.200 euro. De nieuwe Fanatec CSL DD kost 350 euro. Ze zijn dus veruit de goedkoopste en eigenlijk het eerste bedrijf dat een goedkoop direct-drive stuur aanbiedt. Waarschijnlijk wordt DD uiteindelijk wel de standaard, ook voor andere merken.

Wat is het nadeel van de Fanatec CSL DD?

Om te beginnen kan de CSL DD niet gebruikt worden met de PlayStation, hij is er alleen voor pc en Xbox. Daarnaast is de prijs van 350 euro alleen voor de basis. Je moet dus nog pedalen kopen en het stuur wat je erop klikt. Pedalen zijn er vanaf 100 euro, maar eigenlijk wil je een loadcell-kit van minimaal 240 euro. Een stuur kost je ook nog eens 200 euro of meer.

Daarnaast levert de Fanatec CSL DD uit de doos 5 Nm kracht voor de force feedback. Wil je upgraden naar 8 Nm, moet je een extra Boost Kit kopen. Als je dus in en om het huis nog niets hebt liggen van Fanatec, moet je alsnog stevig investeren. Dat zou je bij een ander direct-drive stuur trouwens ook moeten, dus al met al bespaar je alsnog een paar honderd euro.

Reacties

  • Berend Bot heeft op 24 april 2021 geschreven:

    Cool

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear