Iedereen hoopt dat de samenwerking tussen Fiat (FCA) en Peugeot (PSA) uitmondt in een soort bruschetta met champagne en niet in een soort escargot met casu marzu (serieus, google dat laatste eens). De twee concerns bundelen hun krachten om samen de op drie na grootste autobouwer ter wereld te worden, na de Volkswagen Groep, Toyota en Renault-Nissan. En sinds gisteren is de fusie definitief. Onder de paraplunaam Stellantis gaan FCA en PSA nu samen door het leven. En hun nieuwe woonadres? Amsterdam, Nederland.

Stellantis kan bijna 9 miljoen auto’s per jaar produceren van de merken Fiat, Alfa Romeo, Peugeot, Citroën en nog tien andere. FCA en PSA zijn allebei voor de helft eigenaar. Nu klinkt het als heel wat dat de vierde grootste autobouwer ter wereld naar Nederland komt, maar het heeft minder om het lijf dan je denkt. Er komen geen grote fabrieken in de polder te staan; eigenlijk alleen het hoofdkantoor. Of in ieder geval de brievenbus. Op dit moment is FCA hier officieel al gevestigd, overigens.

Wat betekent Stellantis?

Stellantis komt voort uit het Latijnse woord stello, dat iets betekent als ‘iets verlichten met sterren’. Volgens FCA en PSA vertegenwoordigt het de ambities van het nieuwe concern. We zullen je de gebakken pr-praat besparen, maar woorden als ‘evocatie’ worden aangehaald. Een van de eerste vruchten van de samenwerking is een nieuwe crossover van Alfa Romeo met de naam Brennero. Dit zal een Peugeot 2008 met een gelikte Italiaanse koets worden.

Reacties

 • Daan heeft op 5 januari 2021 geschreven:

  Hoeveel/hoe weinig belastinggeld brengt dit op?

  • Bert heeft op 7 januari 2021 geschreven:

   Jip, dat!!!

   Belanstingparadijs Nl is nog steeds actief!

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear