‘Je sterft een held of je leeft lang genoeg om jezelf de schurk te zien worden’, zijn de onsterfelijke woorden van Harvey Dent. Een tikkeltje dramatisch, maar het feit blijft dat de Fiat Punto een waardige dood al lang voorbij is.

Toegegeven: we zaten te wachten op een moment om de quote er eens in te gooien. Maar de term schurk is niet volledig onterecht. In vergelijking met welke andere nieuwe auto dan ook, is de Punto levensgevaarlijk. Zelfs de goedkoopste Hyundai scoort beter. De Punto kreeg vorig jaar zelfs nul punten van de Euro NCAP. Een passief agressieve moordmachine.

Hoe oud is de Punto?

De huidige Fiat Punto verscheen in 2005 als ‘Grande Punto’. De toevoeging ‘Grande’ kwam omdat Fiat de oude Punto er ook nog naast verkocht, tot 2010. Zo vader, zo zoon, dus. In 2009 kreeg de auto een facelift en ging ie door het leven als ‘Punto Evo’. In 2012 besloot Fiat dat het genoeg was met ‘lekker gek doen’ en noemde de auto gewoon weer Punto. Dat was eigenlijk het moment om te stoppen.

De Fiat Punto is dus, in de basis, al 13 jaar oud. Bejaard is dus een understatement in autojaren: de Punto is al overleden, begraven, gereïncarneerd en wederom bejaard geworden. De slogan ‘nog even actueel als altijd’ hield ook niemand voor de gek. Overigens staat de Fiat 500 hetzelfde lot te wachten. De charmante Italiaan is al sinds 2007 onder ons en verkoopt nog altijd als een dol stiertje. Al verjaart de Fiat 500 een stuk gracieuzer.

Persbureau Bloomberg meldt nu dat Fiat de stekker uit de Punto trekt. Gelukkig. Niet omdat we het nu zo’n stomme auto vinden, maar hij verdient inmiddels zijn rust. Op 1 juni zal Sergio Marchionne van FCA de plannen officieel bekendmaken. Voor jouw kijkplezier nog even wat foto’s van de Fiat Punto Evo Abarth in de galerij.

Fiat Punto haalt nul sterren bij Euro NCAP

Reacties

  • D to the ON heeft op 6 juli 2018 geschreven:

    Wat een onzinnig artikel zeg, gauw terug naar The Grand Tour – niet dat ze daar beter praten over Punto’s maar omdat ze daar iig wel hun verstand gebruiken. Zal omwege kwaliteit van dit schrijven voortaan ook ver weg blijven.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)