Even een simpele test om te kijken of je slim genoeg bent om te fietsen. Een tram weegt tussen de 40.000 en 50.000 kilo. Een fietser weegt tussen de 60 en 100 kilo. Soms iets meer. In dat geval: goed dat je op de fiets zit. Stel dat een fietser en een tram elkaar aanrijden. Wie wint er dan?

De winnaar

Zeg je nu ‘de tram’? Gefeliciteerd: jij mag straks gerust op de fiets stappen. Geef je nu elk ander ander antwoord, let dan even op. En een troost: met jou zijn er nog een heleboel andere fietsers die niets snappen van natuurwetten.

‘Alleen al in Den Haag maken trambestuurders gemiddeld veertig keer per dag een noodstop, terwijl ze voorrang hebben’, zegt HTM-directielid Ernst Moeksis tegen de Telegraaf. De meesten zitten te pielen met hun telefoon of hebben hun muziek te hard aanstaan. GVB in Amsterdam en de RET in Rotterdam hebben ook last van onoplettende fietsers.

Voor deze fietsers

Dus even voor de duidelijkheid en in een taal die jij begrijpt: tegen tram aanfietsen is au. Dus: niet doen. We kunnen de wetten van Newton aanhalen, maar geloof ons nou maar. Geef die tram gewoon voorrang als hij dat heeft. Oh, en omdat je nat op de fiets zit, betekent ook niet dat je voorrang hebt.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)