Filerijden met een elektrische auto: een probleem?

Handige info met de drukte richting vakantie- en recreatiebestemmingen

Filerijden met een elektrische auto: een probleem?
Foto('s): Kathy / Unsplash

Er is niets erger dan met een bijna lege tank in de file komen te staan. Oké, dat is een leugen: op de staart van je hond trappen en geen mogelijkheid hebben om uit te leggen dat het een ongelukje was, is hartverscheurend en daarmee nog erger. Maar het is enorm stressvol om op de snelweg te staan in een oneindig durende file terwijl de laatste druppeltjes uit de tank verdwijnen. En hoe zit dat dan met filerijden in een elektrische auto? Is dat, net als bij een benzineauto, slecht voor het verbruik?

Files zijn slecht voor het brandstofverbruik

Optrekken bij een brandstofauto kost een hoop energie – kijk maar eens naar het verbruiksmetertje in de auto. Zeker als het een file is waarbij de boel telkens in beweging komt en weer op de rem gaat staan, kun je je nette gemiddelde gedag zeggen. Bij auto’s met conventionele verbrandingsmotoren zonder hybridesystemen verdwijnt de energie weer als je remt. Je moet opnieuw brandstof stoken om in beweging te komen.

Filerijden met een elektrische auto is eigenlijk best oké

Bij elektrische auto’s gaat dat anders. Tijdens het filerijden met een elektrische auto win je energie terug bij het remmen – bij een hybride net zo. Niet alle energie, maar wel een deel. Daarbij zijn elektrische auto’s het efficiëntst bij lage snelheden. Kijk ook maar eens naar het verbruik van een EV: in de stad is de actieradius groter. Dat heeft te maken met de luchtweerstand.

Als je zelf goed vooruitkijkt en zorgt dat je niet telkens helemaal stil komt te staan, dan kan een file zowaar gunstig uitpakken voor je actieradius. Stel dat je zo’n 20 kilometer met een snelheid van ongeveer 10 km/u aflegt in een elektrische auto, dan kost dat minder stroom dan dezelfde 20 kilometer met een snelheid van 130 km/u. Optrekken en remmen is altijd zonde van de energie. Daarbij wil je waarschijnlijk wel gewoon je muziekje horen en koele lucht van de airco voelen. Dit kost allemaal stroom per minuut en niet per kilometer.

Is een file het beste wat een EV kan overkomen?

De flauwe conclusie is dat het grotendeels afhangt van het rijgedrag van de bestuurder. Dat is bij een brandstofauto overigens niet anders. De conclusie is dat je niet direct in de stress hoeft te schieten als je moet filerijden met een elektrische auto. Rij je beheerst, dan is het zelfs geen enkel probleem. Verstandig is het wel om even goed te kijken naar de lengte van de file, de resterende actieradius en eventuele laadpunten. En hou er rekening mee dat laadpunten langs vakantieroutes erg druk kunnen zijn.

Reacties
 1. Kris zegt op 13 augustus 2021 om 21:48:

  Troep

 2. Henk zegt op 11 augustus 2021 om 08:20:

  Dit stukje rammelt. Het argument dat een e-auto minder verbruikt bij lage snelheden omdat de luchtweerstand lager is…dat geldt ook voor b-auto’s. Optrekken in een file met een b-auto verbruikt relatief meer benzine, maar niet meer dan dat je 100km/hr rijdt bijvoorbeeld. Het gaat hier om hoe je het verbruik uitdrukt. Per km of per tijd. Etc.

  • Henk zegt op 14 augustus 2021 om 22:43:

   Beste Henk, doe geen moeite om op dergelijke onzin te reageren. Niet gehinderd door enige kennis van zaken is het makkelijk om dergelijke kletskoek te publiceren.

  • Fireball zegt op 14 augustus 2021 om 11:34:

   Onzin, lage snelheid met stationair draaiende motor en optrekken en afremmen zijn per definitie momenten dat een elektrische auto uitblinkt.

 3. Skipper zegt op 11 augustus 2021 om 00:23:

  Ondertussen zijn er E-autos met warmtepomp, scheelt een hoop verbruik voor airco .

  • Remo zegt op 11 augustus 2021 om 16:03:

   Een airco is een warmtepomp……

  • Robbie zegt op 11 augustus 2021 om 13:36:

   Airco =warmtepomp 🙂

   • Harrie zegt op 11 augustus 2021 om 17:11:

    Sommige ev’s hebben een warmtepomp voor de verwarming. Dit is denk ik wat skipper bedoelt.

 4. Toontje zegt op 10 augustus 2021 om 19:53:

  Gelukkig ik rijd diesel tank voor ca 960 km en ingeval van langdurige file staat een tankje met 20 liter sap voor noodgevallen. Klimaat verandering moet in Azië, Afrika en Zuid Amerika eerst aangevangen worden veel efficiënter. Timmermans staat te dweilen met de kraan open !

  • Theo zegt op 13 augustus 2021 om 22:11:

   Eens
   Timmermans c.s. leeft in een eigen bubbel. Of onder een steen………

  • Luuk zegt op 12 augustus 2021 om 21:53:

   Dus de armste mensen uit landen met historisch gezien vrijwel geen uitstoot moeten het door ons geproduceerde probleem oplossen omdat het je niet uitkomt om je eigen gedrag te veranderen… Chapeau. Hoop dat je geen kinderen hebt om het aan uit te moeten leggen.

  • Michiobosozoku zegt op 11 augustus 2021 om 19:08:

   Ah was jij dat met die tank op de snelweg, wist niet dat een tank zo’n grote actieradius heeft

  • Yvo zegt op 11 augustus 2021 om 18:53:

   Vergeet niet dat onze stinkdiesels naar het Oostblok en naar Afrika worden geëxporteerd. Oftewel, mondiaal gezien schieten we er sowieso niet veel mee op…

 5. Gerard zegt op 10 augustus 2021 om 15:29:

  Is niet goed voor de accu denk ik maar ik kan het mis hebbe
  Maar wat als je accu naar 7 of 8 jaar moet vervanging wat kost deze de anwb zegt dat het ongeveer de helft van de waarde van de auto kost
  En wat als je elektrische auto wil inruilen naar 7 of 8 jaar met een versleten accu wat is je auto dan nog waard

  • Derk Tjabsma zegt op 11 augustus 2021 om 17:27:

   Geen punt lijkt me, zo na het lezen van jouw vraag

 6. Number Cruncher zegt op 9 augustus 2021 om 13:53:

  Stroomverbruik van een Airco is ongeveer 5-12 kilometer per uur, afhankelijk van de buitentemperatuur en natuurlijk welk type elektrische auto. Valt mij best wel mee!

 7. Johan VdP zegt op 8 augustus 2021 om 22:05:

  En een elektrische auto loopt nooit stationair. Als de auto niet rijdt, draait de motor niet.

  • Michiobosozoku zegt op 11 augustus 2021 om 19:10:

   Ik moet altijd erg lachen om mensen die klagen dat ze al uren geen meter opschoten in de file maar dan wel hun motor laten draaien.

 8. Harry de H. zegt op 8 augustus 2021 om 13:07:

  Inderdaad, die airco mistte ik ook in het verhaal. Bij lage snelheden weegt dat verbruik opeens veel zwaarder. Zet eventueel de airco uit dus als je in een langdurige trage file belandt en twijfelt over je actieradius…

 9. Peter Leijtens zegt op 8 augustus 2021 om 12:39:

  Onderschat het verbruik van de airco niet,stroomverbruik is erg hoog van airco pomp.

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken