De ANWB verwacht heel veel files in november. De drie hoofdoorzaken hiervoor zijn het slechte weer, rijden in het donker (jazeker, we kunnen met z’n allen voor geen meter rijden) en de vakantiedagen die bijna op zijn. Iedereen moet dus naar z’n werk in de ochtend en naar huis in de middag. Sowieso was 2019 een slecht jaar qua filedrukte. Ten opzichte van vorig jaar is de filedrukte met 13 procent toegenomen.

Door het terugzetten van de klok is het straks zowel ‘s ochtends als ‘s avonds donker. Hierdoor zakt de snelheid op de snelwegen volgens de ANWB terug en ontstaan er files. Moeten we hier nog een conclusie aan verbinden met betrekking tot het verlagen van de maximumsnelheid? Ach, dat kun je zelf wel.

Bij slecht weer gaan mensen ook langzamer rijden én er zijn meer ongelukken. Onoplettendheid speelt hier ook geen grote rol, want het negatieve effect wordt in slecht weer versterkt. In november sparen mensen het handjevol vakantiedagen dat ze nog over hebben op om rond de kerst vrij te nemen. Hierdoor zijn er in november dus meer mensen op de weg te vinden.

Veel files in november, maar ook veel andere misère

Niet alleen de automobilisten ondervinden last in november. In de op één na laatste maand van het jaar vinden er ook meer ongevallen plaats buiten het autoverkeer. Het aantal ongevallen onder fietsers en voetgangers is over het algemeen hoger. Dit heeft vaak te maken met zichtbaarheid. Goede verlichting of reflectoren zijn erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent voor automobilisten als je te voet of met de fiets bent.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear