Als je één kop afhakt, dan groeien er twee terug bij Fisker. Zo’n twaalf jaar geleden verscheen de Fisker Karma, een plug-in hybride sportcoupé van Henrik Fisker. Of een EV met een range-extender, net wat jij wilt. Het merk ging vier jaar later failliet, maar uit de dood ontstonden twee merken: Fisker én Karma. Die eerste maakt zich nu op voor een herintreding op de Nederlandse markt.

Het autobedrijf Fisker had toentertijd 1 miljard dollar geïnvesteerd in de Karma en het is zonde om daar niets mee te doen. De Fisker Karma uit 2011 heet na een paar technische en uiterlijke aanpassingen Karma Revero. Deze sedan kun je al een tijdje weer kopen in Nederland, al doet vrijwel niemand dat. Het automerk Karma is in handen van een Chinees bedrijf.

Henrik Fisker behield de rechten om onder zijn eigen naam auto’s te bouwen. De afgelopen jaren was hij druk bezig met een lading volledig elektrische auto’s, waarvan de eerste inmiddels in productie is. Fisker is een Amerikaans automerk, maar de auto’s worden gebouwd in de Magna Steyr-fabriek in het Oostenrijkse Graz. Hier worden ook de Toyota Supra en de Mercedes G-klasse gebouwd.

De duurzaamste elektrische SUV

Fisker Ocean in Oostenrijk

De Fisker Ocean zou de duurzaamste elektrische SUV ter wereld zijn. Van de productie tot de sloop zorgt deze SUV voor minder CO2-uitstoot dan al zijn concurrenten. Volgens het merk gebruikt de auto zo min mogelijk nieuwe materialen en is de auto zelf ook zo zuinig mogelijk op zijn energie. Volgens het merk bespaart de Ocean ten opzichte van een benzineauto net zoveel CO2 als 15 hectare aan bomen kan absorberen.

Welke auto’s krijgt Fisker in Nederland?

Zou je deze Pear neem’n? | Foto: © Fisker

De Fisker Ocean is de eerste auto van het herboren merk. Dit is een SUV die rond de 40.000 euro moet gaan kosten in Nederland. De Fisker Pear is een kleinere crossover die rond de 30.000 euro moet gaan kosten. Dan is er nog de spectaculaire Ronin, een vierzits cabrio met 1.000 pk. De Alaska is een pick-up, maar daarvan weten we niet of hij hierheen komt. De eerste modellen moeten in september van dit jaar in Nederland arriveren.

Als je de Cybertruck te wild vindt maar de Ford Lightning te saai | Foto: © Fisker

De prijzen voor Nederland zijn nog niet bekend, maar die zouden binnenkort volgen. Er zal geen dealernetwerk komen, maar je kunt de auto’s direct bij Fisker bestellen. Nabij grote steden komen er zogenoemde Fisker Lounges waar mensen de auto’s kunnen ervaren. Naast Nederland komt Fisker binnenkort ook naar België en Zwitserland. Het bedrijf is al actief in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. En natuurlijk de VS en Canada.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie