‘Ons idee achter deze auto was om een raceauto te pakken en niets te veranderen voor op straat’, zegt Ford-baas Jim Farley over de Ford Mustang GTD. ‘Weet je wat, laten we nog dingen toevoegen die verboden zijn in de racerij.’ En ja, dat is inderdaad een achtervleugel met DRS-functie op een musclecar. Dit is dan ook niet een musclecar (of eigenlijk ponycar) zoals je gewend bent.

‘We houden van onze Mustang Shelby’s enzovoorts,’ zegt Farley, ‘Maar dat is niet wat dit is. Deze is voor de AMG GT Black Series. Voor de 911 GT3 RS. We willen ze niet alleen bij Le Mans verslaan, maar ook met straatauto’s.’ Serieuze woorden van de grote baas – en zoals je ziet op de foto’s heeft de auto alle intentie om deze woorden waar te maken.

800 pk uit een V8-motor met supercharger

Laten we beginnen bij de V8-motor. De 5,2-liter met een supercharger klimt naar de 7.500 tpm en produceert ‘naar schatting’ 800 pk. Omdat het een raceauto is, is de achtcilinder voorzien van een drysump-oliesysteem. Een koolstofvezel as brengt het vermogen naar de achttraps Tremec-automaat met dubbele koppeling die achterin ligt. Door de plaatsing is de gewichtsverdeling 50:50.

Elk stuk plaatwerk op de deuren na is van koolstofvezel gemaakt. Je zou het niet zeggen, maar de auto is slechts 10 centimeter breder dan de normale Mustang. Net als de Ford GT is de auto voorzien van Adaptive Spool Valve-schokdempers die de auto bijna 4 centimeter laten zakken in de Track-modus. De kofferbak is verdwenen: daar ligt het hydraulische systeem van de ophanging en de koeling van de bak.

Gigantische koolstofkeramische remmen van Brembo moeten de auto tot bedaren brengen. De velgen meten 20 inch en zijn van magnesium. Naast een actieve achtervleugel zijn er hydraulische flapjes in de grille om de downforce te managen. Akrapovic levert de titanium uitlaat van de Ford Mustang GTD en Michelin zorgt voor de plakkerige Cup 2 R-banden.

Schakelflipper van stukjes straaljager

Om gewicht te besparen en een piepklein beetje bagageruimte toe te voegen, is de achterbank verwijderd. Een leuk gespreksonderwerp zijn de schakelflippers achter het stuur; deze komen uit de 3D-printer en zijn gemaakt van het titanium van een oude Lockheed Martin F-22 Raptor. De stoelen voor de Ford Mustang GTD komen van Recaro.

Nog even terug naar de Porsche 911 GT3 en de Mercedes-AMG GT Black Series. Je kunt die auto’s niet noemen zonder de Nürburgring te bespreken. Ford denkt dat de Mustang GTD in minder dan zeven minuten een rondje Nordschleife kan doen. De GT3 RS doet zo’n rondje in 6 minuten en 49,3 seconden. Zal een Amerikaanse auto echt het record kunnen pakken?

De prijs van de Ford Mustang GTD

De extreemste Mustang ooit moet 300.000 dollar gaan kosten, ongeveer 275.000 euro zonder belastingen. Flink wat duiten, maar we vinden het nog meevallen voor een volledig koolstofvezel bak. Qua specificaties is het een supercar in musclecar-kleding. De auto komt naar Europa, maar het is niet bekend of de auto naar Nederland komt.

Advertentie

Reacties

 • Big mo heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

  Een HOTWHEELS autootje in het echt !!.

  Reageer
 • de pelle heeft op 18 augustus 2023 geschreven:

  prachtige wagen

  Reageer
 • dehans heeft op 18 augustus 2023 geschreven:

  God Allemachtig wat een prachtkar!

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie