De Ford Transit is al meer dan 50 jaar de absolute favoriet onder bankovervallers. Geen enkele andere bestelbus heeft zoveel zakken gestolen geld vervoerd. In de jaren ’70 werd bij 95 procent van alle bankovervallen in Engeland de Ford Transit ingezet. Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan de Audi RS4 en RS6.

De bankovervallersbus is ook de keuze van snelheidsjunkie Guy Martin. De lichtelijk gestoorde coureur is een fameuze deelnemer aan de Isle of Man TT, waar hij met een motorfiets met suïcidale snelheden over het eiland vliegt. Zijn nieuwste uitdaging is de Nevada Open Road Challenge, waar hij tijdens de race een gemiddelde snelheid wil neerzetten van 150 mijl per uur (241 km/u).

Zo’n hoge gemiddelde (!) snelheid halen doe je niet met een suffe diesel. Daarom gooide Radical Sportscars uit Engeland een 3,5-liter EcoBoost-motor met twee turbo’s in de bus. Met wat aanpassingen pompt de V6 er nu 700 pk uit. Met zijn brute bus wist Guy Martin een gemiddelde snelheid van 150,7 mijl per uur neer te zetten over een traject van 145 kilometer.

Bekijk de Ford Transit van Guy Martin

Reacties

  • 1scheveninger heeft op 19 november 2016 geschreven:

    Ach ja, 700 pk, want wie herinnert zich nog het blauw-witte monster van de Renault-F1-bus?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Lees meer over radical