De Mercedes G-klasse en de Lada Niva waren, voordat Mercedes de G vernieuwde, twee van de oudste SUV’s die je nog nieuw kon kopen. Lada hikt al jaren tegen een opvolger van de Niva aan, maar vooralsnog is er niets verschenen uit Rusland. Ontwerper Aleksandr Isaev trok daarom zijn stoute Photoshop-schoenen (en nog een hoop andere programma’s, waarschijnlijk) aan en bedacht een moderne versie van de Niva, maar dan wel met de genen van de G-klasse. Het resultaat is deze G-Niva.

De Lada behoudt de vorm van de Niva, maar krijgt kenmerkende elementen van de moderne G-klasse. Bijvoorbeeld de knippers op de motorkap, de uitgeklopte wielkasten en zelfs een ster in de grille. En toegegeven: het is een tof ding om te zien. Als unieke twist monteert Aleksandr een uitneembaar glazen dak (een T-top), waardoor de G-Niva de tijden van de oude Suzuki Vitara doet herleven.

Het interieur is al net zo knap ontworpen. De elementen uit de Mercedes zijn duidelijk te herkennen, maar ze hebben hun volledig eigen ruige karakter. Het doet ergens denken aan een oude MiG-cockpit. Leg er een CO2-aantrekkelijke aandrijflijn in, en Lada heeft met deze G-Niva een uitstekende auto te pakken om een nieuwe poging te doen om de Nederlandse markt te veroveren. Wel even met Mercedes uitpraten wat er met die ster in de grille moet gebeuren.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear