Kun je je voorstellen dat er over vijf jaar alleen nog maar elektrische auto’s uit de showrooms rollen? De European Automobile Manufacturers Association (ACEA) vreest ervoor, als de nieuwe Euro 7-norm doorgaat zoals hij nu is voorgesteld voor het European Commission’s Consortium for Ultra Low Vehicle Emissions (Clove). Het Britse Autocar maakte een analyse.

Geen benzineauto’s meer in 2026?

‘De ACEA gelooft dat de door de Clove gepresteerde emissielimiet, gecombineerd met de voorgestelde nieuwe testomstandigheden, praktisch resulteert in iets dat lijkt op een verbanning van auto’s met een interne verbrandingsmotor, inclusief hybride voertuigen’, meldde ACEA al eerder.

Dure en ingewikkelde systemen

Clove stelt een soort superkatalysator in het uitlaatsysteem voor en een ingewikkeld diagnosesysteem. Deze nieuwe onderdelen zouden kleine auto’s veel te duur maken en eigenlijk niet meer levensvatbaar. Hetzelfde gebeurde eigenlijk al met de Seat Mii en de Skoda Citigo. Bovendien zouden de nieuwe onderdelen niet passen in kleine auto’s en de grotere auto’s zouden aangepast moeten worden, wat resulteert ontwikkelingskosten en dus hogere showroomprijzen.

Geen caravans of sportauto’s meer

Daarbij zouden de nieuwe emissie-eisen het bijna onmogelijk maken voor Euro 7-auto’s om een caravan te mogen trekken, omdat de uitstoot met een caravan dan te hoog zou zijn. Ook voor performance-auto’s is het vrijwel onmogelijk om aan de eisen te voldoen, zo meldt AutocarDe huidige testmethodes zijn een stuk minder streng voor scenario’s waar een auto hard optrekt of een aanhanger meesleurt.

Een woordvoerder van Clove zegt dat de nieuwe Euro 7-eisen nog niet definitief zijn, en ze zullen rekening houden met wat mogelijk is. De nieuwe emissie-eisen gaan in 2025 in. Ze hebben dus nog even de tijd om de regels bij te schaven.

Reacties

 • nick heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Transport straks weer met een trek schuitje paard ervoor en over de rivieren maar het beest niet te veel laten schijten anders komt er te veel co2 vrij en rutte op zijn fiets naar brussel komt hij wel van terug het is tijd om te stoppen met al dat zinloze gezeik en begin bij de grootste vervuilers de industrie en die verdwijnen dan naar landen zoals india en help je de europese economie mooi om zeep als ze die kant op willen iedereen in de steun en t land falliet word dan 4de wereldland hoera

  Reageer
 • Mies heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Wat een egoïstisch gebrabbel hier, bah! Jullie denken echt alleen maar aan jezelf. Dat de wereld waarin je leeft het niet meer aan kan zal jullie een worst wezen!!!! Wat een stompzinnige lui zijn jullie! En trouwens we leven in een democratie, volgens mij hebben jullie bij maatschappijleer niet goed opgelet vroeger, dat betekent dat de MEERDERHEID van de bevolking bepaald wat er besloten wordt in een land dus niet de schreeuwende MINDERHEID!
  We met die stink auto’s hoe eerder hoe beter!

  Reageer
 • Boedha heeft op 6 juni 2021 geschreven:

  Laten ze eerst maar zorgen dat de industrie zich aan de normen houden i.p.v de normale burger het rij plezier te ontzeggen die geen elektrische auto kan/wil aanschaffen

  Reageer
 • Andre heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Ten eerste kunnen de energiecentrales nu al amper stroom genoeg afgeven voor de huidige laadpalen, De grootste vervuilers zijn cruiseschepen, vliegtuigen, industrie en de veestapel …. Maar daar hoor je ze niet over.

  • ger heeft op 6 juni 2021 geschreven:

   een corrupte bende hele
   kabinet wordt nog erger met
   kaag

   Reageer
  • Remco heeft op 5 juni 2021 geschreven:

   Koeien en varkens zijn er altijd al geweest dus daar licht het niet aan.🙃

   • Jos Yves.vdb85@gmailv.YvesJos heeft op 5 juni 2021 geschreven:

    Nooit zoveel als nu, bekijk het aantal mensen op aarde 140 jaar geleden en dan nu… nu zijn er meer magen te vullen met koeien en varkens dus waren er vroeger minder voor nodig

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • H van Sas heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Het word de hoogste tijd dat heel Nederland maar dan ook allemaal net als Frankrijk met ons allen naar den haag gaan en het hele zooitje op straat zetten, het land is van het volk niet van de overheid, ze zitten daar door ons en voor ons alleen daar handelen ze niet naar alleen voor eigen belang, dus afvoeren die handel en het liefst met pek en veren en heet natuurlijk.

  • Hertog heeft op 6 juni 2021 geschreven:

   Helemaal eens met Da’s echter is het niet onze schuld ik bedoel met z’n allen stemmen op dat zooitje in het Haagse wordt tijd om met z’n allen voor een andere koers te kiezen ieder voor zich maar wel rechts van het midden.

   Reageer
  Reageer
 • H van Sas heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Hallo schaapjes volk, heeeeeeel veel mensen hebben op d66 vvd cda en de rest van het zooitje gestemd, dit is niet alleen vanuit eu beslist, waterstof had er allang kunnen zijn maar belang hebbende werken dat steeds zoveel mogelijk tegen.

  Reageer
 • Pino heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Dan word auto rijden alleen voor de rijken

  • Antoon heeft op 5 juni 2021 geschreven:

   Precies vooroorlogs met paard en wagen naar je werk omdat de werkman geen auto meer betalen kan

   Reageer
  • Beucky heeft op 5 juni 2021 geschreven:

   Yep, volledig gelijk autorijden zal voor de rijken worden. Onderhoud door ingenieurs ipv mekaniekers zal duurder zijn voor minder werk en heb effe het verschil in tanken uitgerekend voor mezelf ; nu met huidige zuinige benzinewagen @5.5L100/km ongeveer 60€ /6weeken
   Elektrische wagen 15-20€ per week is dus 90-120€ per 6weken
   Zolang het bereik van de elektrische wagens niet wordt geoptimaliseert zijn deze voor de gewone werkmens niet nuttig.
   Ik zie het volgende nog gebeuren op de 24h lemans: 20minuten laden om de 2 rondes.
   Om dan nog maar te zwijgen over de oversiezed diesel generatoren die ze gebruiken om elektrische bussen en dergelijke op te laden.

   Waar gaan we naartoe😩😟😓

   Reageer
  Reageer
 • Marinus heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  laadpalen straten vol mooi gezicht ze lopen nu al te zeiken over windmolens waar gaat dat naar toe waterstof is de enigste oplossing maar daar denken ze niet aan dombo,s

  Reageer
 • Monique heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Ik ben dat hele Europese gedram zo zat! Alsof stroom magisch uit de muur komt en accu’s niet vol zitten met giftige troep. Die ook nog eens door kinderen in afrika wordt gewonnen omdat wij zo nodig emissieloos moeten worden. Absurd en schandelijk!!

  • Henk heeft op 5 juni 2021 geschreven:

   Ja je zegt het goed kinderen die het winnen voor die milieu drammers of stroom zo uit de muur komt hoe wekken wij al die stroom op die enorme hoeveelheid die je dadelijk nodig hebt ze hebben nu al moeite om de oude accu’s te verwerken hoe gaan we dadelijk over tien jaar die enorme accu’s recyclen of zit daar niet net als bij elektrische apparaten verwerkings kosten in nee dat mag de gewone man ophoesten ik kan geen auto betalen van €45000 of meer heb een zuinige benzine auto 🚗 maar vliegtuigen mogen maar raak knallen ik de gewone man die zijn auto nodig heeft om op het werk te komen is de Sjaak dadelijk maar in de ww zitten of de bijstand is beter want een auto voor de gewone man zit er niet meer in

   Reageer
  Reageer
 • Geert D K heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Probleem is dat ze ons wel een lesje zullen leren… Alles zal peperduur worden voor het rijden met een verbrandingsmotor! Kleine garages zullen moeten sluiten, auto rijden zal terug voor de rijken worden!

  Reageer
 • Paul heeft op 5 juni 2021 geschreven:

  Ah, lekker. Zolang er geen convertible is stook ik plankton.

  Reageer
 • Bert heeft op 1 juni 2021 geschreven:

  Nog grotere motoren in een auto kopen

  • Dylan2980 heeft op 6 juni 2021 geschreven:

   Maar als je een 1.0 turbo in een auto steekt van meer dan 2 ton verbruikt ie meer en stoot ie meer uit dan een 2.0 turbo. Dus

   Reageer
  Reageer
 • Jan heeft op 1 juni 2021 geschreven:

  Ze kunnen mij de pot op.
  Letterlijk en figuurlijk.

  Reageer
 • Marc heeft op 1 juni 2021 geschreven:

  Ze moeten leren dat we zelf wel uitmaken waar we in willen rijden

  • Gerrit heeft op 5 juni 2021 geschreven:

   Ik rijd inmiddels op een varken

   Reageer
  • Ikke heeft op 2 juni 2021 geschreven:

   Dat zeg je wel maar als je ze niet meer kan kopen wordt dat toch vrij lastig…

   Reageer
  Reageer
 • Chris heeft op 1 juni 2021 geschreven:

  Nou dan rij ik gewoon door met mijn huidige of koop een tweedehands V8 of V12. Dat zal ze leren!

  • Guido heeft op 1 juni 2021 geschreven:

   Sluit ik me, indien mogelijk, bij aan…….

   • Jonny heeft op 1 juni 2021 geschreven:

    Wat moeten ze leren

    • 312nalyD heeft op 6 juni 2021 geschreven:

     Om alles van uitstoot zo streng word gemaakt. En de vliegtuigen, treinen, vrachtwagens,… Dan ? Die mogen alles uitstoten maar de gewone mens kan de pot op.

     Reageer
    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear