Dat je een telefoon niet mag vasthouden tijdens het rijden, is bekend. Maar hoe zit dat als je telefoon netjes in een houder zit? Dan is er toch geen verschil met het bedienen van een navigatiesysteem of zelfs een ouderwetse FM-radio?

Een automobilist kreeg een prent van een agent toen hij op zijn telefoonscherm aan het friemelen was, terwijl de telefoon in de houder zat. Hij vocht de boete van 239 euro aan. Justitie won de zaak, maar het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

Het OM wilde duidelijkheid of het nu definitief wél of niet mag. De automobilist ging trouwens mee in het hoger beroep. Het gerechtshof in Leeuwarden velde het vonnis: je mag je telefoon bedienen zonder dat je daar een boete voor krijgt.

Dus: geen boete voor bedienen telefoon in houder

Je krijgt dus geen boete als je een telefoon bedient die in de houder zit. Maar let wel op: Artikel 5 bestaat ook nog. Wanneer je gevaarlijke situaties (voor jezelf of anderen) veroorzaakt, krijg je daar alsnog een boete voor. Dus als je slingert door het bedienen, krijg je alsnog een prent.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie