Kinderen hebben nooit veel reden nodig gehad om elkaar te meppen. Van poorten tot oortje-piek of het flash-spel, het draait altijd uit op elkaar een klap of schop te verkopen. Maar het moet toch ooit ergens bedacht zijn, zou je zeggen. De vakantieperiode (waarin kinderen elkaar urenlang zitten te klieren op de achterbank) is een mooie aanleiding om de oorsprong van de spelletjes ‘Twingo’ of ‘gele auto’ te achterhalen.

Of je bent opgegroeid met het Twingo-spel of het gele-auto-spel, ligt er maar net aan waar en wanneer je bent opgegroeid. Iedereen kent wel een variatie van het spel. Ene professor J. Bulmanovich van de Universiteit van South-West Sussex deed uitvoerig onderzoek naar het gele-auto-spel en vond de oorsprong in de vroege jaren 1600, dus zo’n 400 jaar geleden. Om nog specifieker te zijn: bij de plaats Bristol, toen karren vol raapzaad arriveerden uit de Cotswolds.

De kleur komt van raapzaad

In die tijd waren wegen niet veel meer dan modderige sporen door het land. Bovendien waren overvallen ook niet ongebruikelijk. Als een kar met het gele raapzaad dan toch het plaatsje Bristol bereikte, gaven de mensen daar elkaar een vriendelijke tik op de schouders. De planten waren daar immers hard nodig. Kinderen namen dat over zonder de betekenis te weten en zo werd het spel geboren.

De populariteit zou door de jaren heen afnemen, maar zo nu en dan weer pieken dankzij een stoomtrein met de naam Rocket. Voordat deze gele trein meedeed aan de wedstrijd Rainhill Trails, kreeg de eigenaar tijdens een interview van zijn vrouw een stomp tegen zijn arm. Zij had van het spel gehoord en zei dat het geluk bracht. De gele trein won de wedstrijd en de kranten verzonnen koppen als ‘één stomp stelde de overwinning veilig’.

Lees ook: Auto’s die een stuk ouder zijn dan je denkt, omdat je zelf oud wordt

De media-aandacht voor de stomp wakkerde de populariteit weer aan van wat we nu kennen als het gele-auto-spel. Vanaf dat moment deed elk geel voertuig mee met het spel, meent Bulmanovich. Door de jaren heen werden andere voertuigen gefilterd en zo bleef alleen de gele auto over.

Wat is dan de oorsprong van het Twingo-spel?

Wie exact bedacht dat er ook een stomp verkocht moest worden bij het zien van een Twingo, is niet helemaal bekend. Wel zijn de meeste mensen het erover eens dat het een verbastering van het gele-auto-spel is. Waarschijnlijk omdat de Twingo toch een beetje een suf dingetje was om te zien. Dat kinderen elkaar slaan bij het zien van een Twingo (of geslagen worden omdat de andere persoon snel genoeg was met ‘Twingo Twingo!’) is dus te herleiden naar raapzaad, ruim 400 jaar geleden.

Nog meer nostalgie: dronebeelden van het verlaten Verkeerspark Assen

Reacties

  • apekool heeft op 20 september 2022 geschreven:

    Als eigenaar zijnde van een blauwe twingo, voel ik mij absoluut niet aangesproken of beledigd door dit belachelijk artikel.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)