Het is nogal een gewaagde zet, maar General Motors maakt bekend dat het Apple CarPlay en Android Auto niet gaat verwerken in de toekomstige elektrische auto’s. In huidige modellen worden de systemen om je telefoon te koppelen nog wel aangeboden. De Chevrolet Blazer wordt de eerste auto van het concern zonder de beide systemen. Om het nog wat ingewikkelder te maken, krijgt de aankomende elektrische Silverado wel toegang tot de systemen van Apple en Android.

Naast het handig koppelen van je smartphone met je auto, is er een groot voordeel voor de ontwikkelaars. De updates van de apps in de auto kunnen gemakkelijk gedownload worden via Apple CarPlay en Android Auto. Zonder de platformen van Apple en Android moeten de app-ontwikkelaars via een andere weg de updates naar de auto’s krijgen. Daar zitten de apps vast niet op te wachten.

Waarom wil General Motors geen Apple CarPlay en Android Auto?

Apple denkt dat 80 procent van de kopers van nieuwe auto’s specifiek kijken of er Apple CarPlay aanwezig is. Daar staat tegenover dat er een update van CarPlay aan komt. Die kondigde Apple in 2022 al aan. Na deze update moet het systeem ook toegang hebben tot de instellingen van de stoelen en de airco. Zou dat misschien de reden zijn waarom GM het uit de auto’s wil hebben?

General Motors wil dat alle apps die inzittenden kunnen hebben beschikbaar zijn op het eigen systeem. Dat zou er misschien voor kunnen zorgen dat GM alle (waardevolle) rijdata kan verzamelen en voor zichzelf kan houden, maar dat is niet het geval. GM zegt hier zelf over: ‘De nieuwe ervaring wordt een evolutie van het systeem dat door Google is gemaakt en komt in een aantal GM-voertuigen, maar zonder telefoonbescherming’.

GM zegt dat er wel Bluetooth in de nieuwe, elektrische Blazer komt. Daarmee kun je dus alsnog bepaalde apps in de auto vanaf je smartphone besturen. Dus mensen, wat denken we ervan? Is dit een hele slimme move van General Motors om zelf het heft in handen te houden of missen ze de boot met alle Apple- en Android-gebruikers?

Reacties

  • Robert heeft op 15 april 2023 geschreven:

    Android auto (en carplay) zijn de beste uitvinding sinds de turbo. Geen gezeik meer met ladtig up te daten software en navi in de auto, maar gewoon m’n eigen telefoon met al mijn apps benaderbaar.

    Stom idee dus…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear