Amerika is niet de eerste plek waar je aan denkt als je iets hoort over een gigantische Mazda-collectie vol mooi rotatie-spul. Eerder aan Australië of Japan. Maar echt: deze 72 auto’s staan in Amerika te wachten op een nieuwe eigenaar. TopGear kon de verkoper heel kort bereiken en hij liet weten dat hij werkelijk bedolven wordt onder de berichtjes. Hij vertelde ons dat het een collectie betreft van hem en zijn vader.

Al sinds 1977 verzamelde de verkoper Mazda’s. ‘Wankelmotoren zitten in ons bloed,’ laat hij weten, ‘als het een wankelmotor had, dan kochten wij het. Al was het een naaimachine.’ De verzameling groeide en slonk constant, want als iemand een van hun Mazda’s wilde kopen, was dat mogelijk. Ze hadden zelfs waterscooters, vliegtuigen en motorfietsen met wankelmotoren. Ook een zeldzame Datsun met een wankelmotor (vanuit de fabriek!) was ooit onderdeel van de collectie.

Naast de verzameling runden ze een garage. Ze probeerden lucht in de banden van de auto’s te houden, maar door de grote hoeveelheid auto’s lukte dat vaak niet altijd. De vader van de verkoper is helaas overleden en dus heeft hij besloten om de collectie van de hand te doen. De staat van de auto’s loopt uiteen. Er zijn exemplaren bij die een goede wasbeurt nodig hebben, maar ook auto’s die alleen nog maar goed zijn voor onderdelen.

De auto’s in de Mazda-collectie

Als we goed kijken, zien we een hoop Mazda RX-7’s staan van de eerste generatie, een paar van de tweede generatie, een Mazda 323 uit de jaren zeventig, minimaal twee Mazda Rotary Pickups (ook wel REPU genoemd), RX-2’s, R100’s, en als we ons niet vergissen nog een Mazda RX-3. Misschien staat er in de achtergrond nog een MX-5. Tussen de Mazda’s staan ook nog wat verdwaalde Datsuns en Toyota’s.

Eén Mazda RX-7 van de eerste generatie valt met zijn bijzonder brede koetswerk gelijk op. Veel informatie over deze auto heeft de verkoper niet, alleen dat de bodykit in de jaren tachtig meer dan 5.000 dollar kostte. Het heeft iets weg van de RX-7 GTU uit de jaren zeventig.

Alle 72 auto’s van deze Mazda-collectie zijn dus te koop. Ze staan in de buurt van de Amerikaanse stad Schreveport in de staat Louisiana. Je moet wel snel zijn, want Australiërs zijn gek van wankelmotoren en die bellen de verkoper helemaal plat, hebben wij begrepen. Heb je interesse, check dan de advertentie op Facebook.

Reacties

 • daantje heeft op 10 februari 2021 geschreven:

  de rode is volgens mij een rx7 fb met black dragon body kit

  Reageer
 • niels heeft op 9 februari 2021 geschreven:

  Dat jullie die mini op de voorgrond niet is opgevallen!
  maar de link van de advertentie werkt niet, nog een andere bron toevallig??

  • W heeft op 9 februari 2021 geschreven:

   Mini met unieke nummerplaat?

   • niels heeft op 10 februari 2021 geschreven:

    hahaha dat had ik nog niet gezien! inderdaad zeg!

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Dankie heeft op 9 februari 2021 geschreven:

  Ditsoort berichtjes zijn meer dan welkom. Waarvoor dank.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)