Je hebt misschien weleens gehoord dat je ‘s ochtends moet tanken omdat het dan kouder is buiten. Door de lage temperatuur zou het brandstof van het tankstation krimpen en zo krijg je meer peut voor hetzelfde geld. Dit klopt deels. Het geldt alleen bij tankstations waar de brandstoftanks geen temperatuurcorrectie hebben. In België is het bijvoorbeeld al verplicht om de brandstofprijs aan te passen aan de hand van de dichtheid van de brandstof. Toch kun je besparen door je tripje goed te plannen. We vertellen je het goedkoopste tijdstip om te tanken.

Goedkoopste tijdstip om te tanken

MultiTankcard maakte deze week de goedkoopste tankstations van Nederland bekend. Daar deed het bedrijf nog een observatie: ‘Overigens lijken veel tankstations dagelijks hun prijzen voor Euro95/E10-benzine licht te wijzigen. In de avond na 20.00 uur stijgt de prijs langzaam, en in de nacht tot 5.00 uur ‘s ochtends daalt deze weer geleidelijk. Overdag blijft de prijs redelijk constant.’ In het holst van de nacht (als de temperatuur het laagst is) gaan tanken, is dus niet per se het beste idee.

Gewoon overdag gaan tanken

Het goedkoopste tijdstip om te tanken is dus niet één specifiek tijdstip. Eigenlijk moet je gewoon ervoor zorgen dat je overdag tankt. In je lunchpauze even op en neer naar het tankstation is overigens niet per se het beste idee. Een koude motor verbruikt meer benzine (behalve dieselmotoren, die verbruiken ook als het koud is geen benzine) en zo rijd je je besparing gelijk weer op. Een goed idee is om het goedkoopste tankstation op de route te achterhalen.

Lees ook: Is het goedkoper om de duurdere maar zuinigere Euro 95 (E5) te tanken?

Volgens de ANWB is maandag in ieder geval de slechtste dag om te tanken; dan krijg je bij geen enkel tankstation korting. Op andere dagen kun je bij bepaalde ketens terecht voor een paar cent korting per liter op je peut. Daarnaast is het altijd verstandig om snelwegtankstation te mijden. De pompstations langs de snelweg zijn tegenwoordig tot wel 15 cent duurder per liter.

Advertentie

Reacties

 • Fred heeft op 30 december 2021 geschreven:

  Omdat dit koninklijk huis geldwolven zijn met ons belasting stelsel.

  Reageer
 • Jis heeft op 30 december 2021 geschreven:

  ‘Een koude motor verbruikt meer benzine (behalve dieselmotoren, die verbruiken ook als het koud is geen benzine)’. Dieselmotoren gebruiken nooit Benzine, ook niet als het warm is 😀

  • Redactie TopGear heeft op 3 januari 2022 geschreven:

   Heel goed, je snapt het grapje!

   Reageer
  Reageer
 • Toon heeft op 30 december 2021 geschreven:

  tussrn de 15 en 20 euro voordeel bij 50 liter

  Reageer
 • Toon heeft op 30 december 2021 geschreven:

  tank slim tank in Duitdland

  • Koekel heeft op 30 december 2021 geschreven:

   Duitdland bestaat helemaal niet!

   Reageer
  Reageer
 • gaity heeft op 30 december 2021 geschreven:

  waarom betaal ik 1 euro belasting per liter en hoezo 1 europa in belgie was het sap 60 per liter goedkoper die brlgen lachen ons uit haha hoho

  • Fred heeft op 30 december 2021 geschreven:

   Omdat dit koninklijk huis geldwolven zijn met ons belasting stelsel.

   Reageer
  Reageer
 • Jos heeft op 29 december 2021 geschreven:

  Ja, en zal ik ook nog ff bezig zijn hoe mijn overhemden in elkaar genaaid zijn, of de rubber voor mijn banden wel juist gewonnen word of ik ga de pipo de clown circus in den haag volgen.

  Tip, get a life.

  Reageer
 • Luke heeft op 29 december 2021 geschreven:

  In België hoeft de brandstof natuurlijk niet op 15 graden gehouden te worden. Dat zou erg kostbaar zijn, in de winter verwarmen en de zomer koelen. En zouden de prijzen ver boven de Nederlandse prijzen komen.
  Er moet wel verplicht een meetinrichting aanwezig zijn die ook de temperatuur meet. Daarmee kan dan de vloeistofdichtheid worden teruggerekend naar de standaard dichtheid bij 15 graden. Dat berekende volume wordt dan gebruikt om af te rekenen.

  • Redactie TopGear heeft op 29 december 2021 geschreven:

   Ha Luke,

   We hebben het inderdaad even opnieuw geformuleerd!

   Reageer
  Reageer
 • FB heeft op 29 december 2021 geschreven:

  Als ik op vrijdag weer terug ben in Duitsland (rond 19h00), is de diesel absoluut voordeliger dan op maandagochtend (rond 05h00). Hier is te spreken over een prijsverschil tussen de 5 en 10 cent per liter. Het loont dus absoluut om te weten hoe de prijzen bij de pomp kunnen variëren en wanneer je het beste kan gaan tanken. Overigens kunnen de prijzen hier bij de pomp per uur al centen verschillen, hetgeen laatst betekende dat ik 8 cent minder per liter betaalde. Tanken moeten we allemaal, maar door slim te tanken kan je toch euro’s per tankbeurt besparen.

  • gaity heeft op 30 december 2021 geschreven:

   waarom betaal ik 1 euro belasting per liter en hoezo 1 europa in belgie was het sap 60 per liter goedkoper die brlgen lachen ons uit haha hoho

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie