Volkswagen heeft de Golf GTI Clubsport S minutieus gefinetuned op de Nürburgring en dat werpt zijn vruchten af. In zijn natuurlijke habitat noteert de (voorlopige) über-Golf een tijd van 07:49.21, een record voor voorwielaangedreven productieauto’s.

Daarmee stoot de Golf de Honda Civic Type R van de troon. Of eigenlijk is het meer een duwtje, het scheelt slechts 1,42 seconden. Het geheime wapen is de speciale Nürburgring-stand waarmee het onderstel, de motor, de besturing en de uitlaatsound ideaal samenspelen met het asfalt van de Groene Hel. Al zal dat laatste vooral mentale steun geven.

Anders dan andere circuits is de Nürburgring geen gladgestreken baan. Het onderstel is daarom zo afgesteld om op hoge snelheid oneffenheden goed te absorberen en de Golf stabiel te houden. Semi-slickbanden zorgen daarbij voor optimale tractie.

De 310 pk zorgt dat de Golf GTI Clubsport S in 5,8 seconden van 0 naar 100 km/u raast. De achterbank, een armsteun en geluidsdemping zijn daarbij overbodige luxe en moesten verdwijnen. Mede daardoor geeft de weegschaal slechts 1.285 kilo aan, zo’n 63 kilo minder dan de reguliere GTI. Ook leuk: het is een ouderwetse handbak.

Volkswagen bouwt de Clubsport S om het veertigjarige bestaan van de Golf GTI te vieren. Bij het jaarlijkse GTI Treffen in het Oostenrijkse Wörthersee is hij voor het eerst te zien. De productie is beperkt tot 400 exemplaren.

Binnenkort hopen we nog een recordfeestje te vieren in naam van Donkervoort.

Reacties