Cool: de Canadese politie heeft acht voertuigen uitgerust met GPS-pijltjes. Als vluchtboefjes het hazenpad nemen, schieten de meest beleefde politiemensen ter wereld (omdat Canada) een pijltje in de achterbumper. Een wilde achtervolging met bijkomende schade is vervolgens overbodig. Een techniek die je al honderd jaar geleden in films zag, is nu dus eindelijk werkelijkheid geworden.

Het concept komt van het bedrijf StarChase. Het pijltje zit in een speciaal compartiment in de grille. Met een knop in het interieur worden de GPS-pijltjes afgevuurd via perslucht. Het mikken doet de bestuurder van het politievoertuig: het pijltje schiet gewoon recht naar voren. Het gps-pijltje blijft hangen door een soort hardnekkig plakspul. Vervolgens kan de politie de misdadiger eenvoudig opsporen via GPS.

Het systeem kost ongeveer 1.400 euro per auto. Dus als er per auto ook maar één ongeluk voorkomen wordt, heeft het systeem zichzelf afbetaald. De eerste non-achtervolging heeft al plaatsgevonden, afgelopen woensdag. De bestuurder in overtreding is uiteindelijk staande gehouden en heeft een verkeersboete gekregen. Ook wel een prima idee voor de Nederlandse politie, dachten wij zo.

Of gewoon dit James Bond-snufje.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear