Sigma, een elite politie-eenheid met de taak om straatracers tot gerechtigheid te brengen. Het klinkt als de synopsis van een populaire politieserie uit de jaren negentig, maar het was werkelijkheid in Griekenland. Voor de eeuwwisseling was straatracen een groeiend probleem en de Griekse politie besloot vuur met vuur te bestrijden. Ze kozen de snelste exemplaren uit de geconfisqueerde auto’s en bestelden nog een rits vlotte voertuigen bij de importeurs om de jacht te openen.

De Griekse politie zette auto’s in als de Audi RS 2, Alfa Romeo 155 Q4, 164 Turbo BMW M3 E30 (met booskijkers!), Mercedes 190E 2.3-16, Ford Sierra Cosworth, Lancia Delta HF Integrale, een 911 Targa (zullen ze vast afgekeken hebben) en zelfs een Porsche 911 Turbo. De snelle auto’s kregen geen zwaailichten of sirenes; alleen aan de sticker op de deur (en zo hier en daar een zwaailicht op het dashboard) liet zien aan welke kant van de wet deze auto’s stonden.

De agenten van Sigma kregen instructie van rallycoureur Grigoris Nioras. Dat kon de snelle iconen uit de jaren negentig helaas niet in alle gevallen redden tijdens het risicovolle werk. De Porsche 911 Turbo sneuvelde bijvoorbeeld tijdens een achtervolging, net als veel van de andere auto’s. Niet gek ook, als je kijkt hoe glad en verraderlijk de wegen in Griekenland kunnen zijn. Uiteindelijk werd de eenheid ontbonden door de hoge kosten en de vele ongelukken.

Video van de Griekse politie ‘Sigma’

Foto’s: AmesiDrasiEL.AS

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie