De Big Bud 16V-747 is zo groot dat hij zijn eigen Wikipedia-pagina heeft. Het is zelfs de grootste tractor ter wereld. De banden voor de machine met zestien cilinders en ruim 1.100 pk vind je niet bij de KwikFit om de hoek en na 43 jaar is het écht tijd voor een set nieuw rubber. De banden voor de tractor werden ooit geleverd door de United Tire Company uit Canada, maar dat bedrijf bestaat niet meer.

Daarom gingen de eigenaren van de Big Bud langs bij Welker Farms in de staat Montana voor nieuwe banden, nieuwe velgen en nieuwe spoorverbreders. De keuze viel op de LSW1400-band van Goodyear, de grootste tractorband die er bestaat. De grootste tractor ter wereld wordt trouwens niet op het land gebruikt, maar staat in een museum. Vandaar ook dat de banden vervangen moeten worden vanwege ouderdom, en niet omdat ze versleten zijn.

De acht banden van de Big Bud worden eerst met velg en al verwijderd. Ze wegen ruim 2.000 kilo per stuk, dus dat gebeurt machinaal. Wanneer de nieuwe banden zijn gemonteerd, wordt eerst het binnenste wiel geplaatst. Daarbovenop komt een gigantische spoorverbreder om ruimte te maken voor het buitenste wiel. Deze moet met een vorkheftruck op de plaats worden gehouden, zodat iemand anders hem met een flinke lading moeren kan vastzetten. Check het volledige proces hieronder.

De grootste tractor ter wereld krijgt nieuwe banden

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear