GTA was de eerste en blijft de beste als het gaat om freeroam games. Vele andere spelmakers hebben hun eigen variant uitgebracht, maar die waren nooit simpel en doeltreffend genoeg. Andere spellen moeten altijd iets toevoegen om niet zomaar een kloon te zijn. Denk aan superkrachten, hacken en noem maar op. GTA heeft dat niet en heeft dat ook niet nodig. De ingrediënten zijn simpel: dingen neerschieten en auto’s stelen. De andere spellen zijn in hun eigen recht ook erg tof om te spelen, maar die liggen dikwijls na een tijdje al stof te happen. GTA niet. Die bracht pas de Import/Export update uit voor GTA Online, waardoor het spel in één klap weer relevant is.

Met GTA Online: Import/Export komt er een bulk nieuwe mogelijkheden naar de online wereld. Nieuwe gebouwen, kleding, tattoos en voertuigen zijn allemaal onderdeel van de gratis update. Het belangrijkste – en de naam verklapt het al – is de mogelijkheid om je eigen exportbedrijf in exclusieve auto’s op te zetten. Net als in Gone in 60 seconds moet je de speciale auto’s opzoeken, jatten en afleveren.

Word je nu helemaal wild van de nieuwe mogelijkheden en heb je al bijna een auto gestolen om naar de winkel te rijden? Hou er dan wel even rekening mee dat je eerst flink moet sparen om de nieuwe features te benutten. Je moet diepe digitale broekzakken hebben. Om te beginnen heb je een kantoor nodig van minimaal 1 miljoen dollar om je exportbedrijfje uit te runnen. Dan heb je nog een plek nodig om alle dure bolides in te stallen. Kost je ook weer 1,5 miljoen dollar. Dat geld moet je verdienen door missies te doen of races te winnen.

Ik heb het geld, en nu?

Als je die miljoenen bij elkaar gesprokkeld hebt, kan het feest beginnen. Het doel is (wederom) simpel: jat dure auto’s en verkoop ze door voor een dikke commissie. Als CEO van ons bedrijfje ronselen we wat vrienden die voor ons willen werken. De eerste missie is nog meer recht toe recht aan dan een Fiat Panda. Je krijgt de locatie van een auto en je moet deze meenemen. Uiteraard staan er om de dure bak wat bewakers die je moet trakteren wat lood in het gezicht. Als de boeven om de auto succesvol in permanente slaap zijn gebracht, moet je met zo min mogelijk schade de auto terugbrengen naar de loods. Elk krasje en deukje kost je reparatiedollars en gaat af van je winst.

De tweede missie is al lastiger: volg een gemodificeerde Lancer Evo (achtige) naar de schuilplaats van de antagonisten. Daar aangekomen is het tijd om wat kogels achter te laten en de auto mee te nemen. De missies daarna zijn allemaal net even verschillend. Soms krijg je slechts een foto van de locatie en mag je zelf uitvogelen waar de auto staat. Of moet je een auto rijdend houden omdat de bom anders ontploft (zei er iemand Speed?). Met vrienden samen spelen is het leukste. Zeker als je maatje een helikopter met raketten heeft en de weg voor je vrijmaakt van slechteriken of vervelende medespelers.

Na een paar missies staat de loods vol met exclusieve auto’s. Dan is het tijd om de bende te verkopen. De aflevering mag je helemaal zelf doen en dit moet uiteraard zonder schade! Op zich geen probleem, ware het niet dat er nog vele andere spelers in de GTA Online-server zitten. Een 15-jarige jochie uit Amerika (die ons moeder blijkbaar intiem kent) gooit roet in ons eten door ons te belagen met pijpbommen. Gelukkig is de exclusieve auto een stukje sneller dan zijn soort-van-Camaro. We beloven hem de groeten aan ons moeder te doen en schieten er vandoor. Beetje bij beetje beginnen we de investering van een paar miljoen GTA-dollars terug te verdienen. En dan krijgen we een belletje dat we een special vehicle mission mogen doen.

Special Vehicle Missions? Klinkt speciaal

Klopt! De speciale missies zijn met voertuigen die, eh, speciaal zijn. Neem de Ramp Buggy bijvoorbeeld. Met de deurstop op wielen moet je de weg vrijmaken van politieblokkades. Dankzij de wigvorm lanceer je de boevenvangers de lucht in, terwijl je online-maatje in een bus achter je een belangrijke lading in veiligheid brengt. Alle voertuigen van deze speciale missies kun je later met korting (maar alsnog bijzonder duur) kopen om zelf mee te rampeneren. Bijvoorbeeld een raket auto of een KITT. En dat is stiekem het meest vermakelijke van GTA Online: Import/Export. Met de nieuwe voertuigen kun je met vrienden chaos schoppen als nooit te voren. En daar speel je GTA voor, toch?

De nieuwe GTA Online: Import/Export maakt het spel – wat toch al niet begon te vervelen – nog vermakelijker. Voor de autoliefhebber helemaal: alles is toegespitst op auto’s. Ook kun je nu bestaande modellen nóg beter modificeren. Zo kun je een auto die lijkt op een Nissan GT-R omtoveren tot een Nissan Skyline R33 (met R32 en R34 achterkant, vreemd genoeg). Dus zelfs als je geen zin hebt in de nieuwe missies, moet je zeker even de boel updaten om de nieuwe voertuigen te checken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear