‘Wij zijn Tesla. We zijn de wereld aan het veranderen. We zijn bereid om alles opnieuw te overpeinzen’, zo begint het het Anti-Handbook Handbook. Even later staat iets wat al vanaf de eerste letter duidelijk was: ‘Als je zoekt naar een traditioneel werknemers-handboek gevuld met beleid en regels, dan zul je die niet vinden’. Jazeker, het handboek voor Tesla-werknemers is zo bijzonder als je verwacht. Het intro sluit af met dat je maar beter ergens anders kunt gaan werken als je je niet kunt vinden in de regels. ‘We willen niet bot klinken, het is gewoon de waarheid.’

Het is een bijzonder handboek, ook met veel goede punten. In het gelekte Anti-Handbook Handbook van vier pagina’s dat Insider Inc. toegestuurd kreeg, staat dat alle werknemers met veel vertrouwen behandeld worden en ze opereren onder de aanname dat iedereen juist handelt. Daarnaast ben je vrij om met iedereen te praten en je mag iedereen e-mailen binnen het bedrijf, ook Elon Musk. Je hoeft nooit toestemming te vragen om contact te zoeken met iemand binnen het bedrijf.

Wees aanwezig

Tesla hamert erop dat je aanwezig moet zijn als dat verwacht wordt. Als je er niet bent, dan moet je het zo snel mogelijk laten weten aan je meerdere. ‘Als je niet betrouwbaar kunt zijn, is dit niet de plek voor jou. Je zult gevraagd worden om te vertrekken (en het is misschien geen keuze)’, aldus het Anti-Handboek.

‘Onze aanname is dat als je niet belt en je komt niet opdagen, dat je een eikel bent. Je hebt maar beter een heel goede reden om ons niet te laten weten waarom je niet kwam, anders vlieg je eruit. Eén keer is genoeg’, staat er resoluut in het handboek.

Als je ziek bent, dan wil Tesla wel dat je thuisblijft, zodat je andere mensen niet aansteekt. Ook haat Tesla laatkomers. Iemand zeggen dat ze te laat zijn, vinden ze iets voor op school: ‘Verkeersongevallen gebeuren, dat snappen we, maar ze gebeuren niet elke maandag tijdens het voetbalseizoen.’

Stomme dingen en leuke dingen

Mensen lastigvallen, spullen stelen, dingen vernielen, iemand pijn doen, illegale drugs bezitten of explosieven of wapens hebben, dat mag allemaal niet van Tesla. Wel wil Tesla dat je – buiten het bovenstaande om – plezier hebt, nieuwe mensen ontmoet, nieuwe dingen probeert en jezelf pusht.

Je mag een andere baan hebben

Volgens het handboek mogen werknemers ergens anders nog een baan hebben, zolang het niet het werk bij Tesla in de weg zit en zolang je vertrouwelijke informatie niet verstrekt. De moraal van het verhaal, zo sluit Tesla af, is dat je het soort werknemer moet zijn waar je zelf ook mee wilt samenwerken.

Advertentie

Reacties

  • Martin heeft op 28 februari 2020 geschreven:

    Wat staat er nu helemaal in het artikel dat het lezen waard was? Oja, dat ze een wat luchtige toon gebruiken in hun reglement. Olala… Voor de rest heel normale regels, lijkt me.

    Reageer
  • Mischa heeft op 23 februari 2020 geschreven:

    Perfecte werkgever lijkt me. Sluit me overal geheel bij aan…

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie