Behalve als je onderweg bent naar De Soete Suikerbol of melkbedrijf Koetastisch, heb je niet heel veel te zoeken op de N470 Zoetermeer en Delft. Maar heb je daar weleens gereden, dan heb je gezien dat de hectometerpaaltjes langs die weg een paarse bovenkant hebben. Geven de paarse vakjes speciale regels aan? Of zitten ze er met een andere reden?

Het paars zelf doet niet zo gek veel, behalve dat het aangeeft dat je rijdt op een zogenoemde energieweg. Helaas is dit nog geen weg waar elektrische auto’s tijdens het rijden worden opgeladen, maar de weg is wel CO2-negatief. Dit houdt in dat alle uitstoot die bij de aanleg is vrijgekomen, gecompenseerd is. Volgens de provincie Zuid-Holland is de N470 zelfs de duurzaamste weg van Nederland.

Wat de weg duurzaam maakt? Zonnepanelen langs de weg wekken energie op, die weer wordt opgeslagen in grote batterijen. De stroom uit de batterijen wordt gebruikt voor de verkeerslichten en de lantaarnpalen. Daarnaast is er extra glad (ja, glad) asfalt gebruikt. De afgenomen rolweerstand verlaagt het verbruik van auto’s. Ook zijn de stoplichten extra efficiënt ingesteld voor een betere doorstroom.

En hectometerpaaltjes met de paarse bovenkant?

En dan de hectometerpaaltjes zelf nog. Die zijn gemaakt van restmateriaal en zijn recyclebaar. Deze paaltjes staan trouwens in de Honey Highway, zoals de berm heet. Deze heet zo omdat er 44 inheemse plantensoorten gezaaid zijn. Leuk voor de bijtjes. Oh, en sommige paaltjes hebben ook rollers. Dat is dan weer leuk voor de vogeltjes.

Advertentie

Reacties

  • Canon-Eye heeft op 26 maart 2023 geschreven:

    Nee, die rollers zijn juist niet “leuk” voor de vogels, maar wel levensreddend.
    Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat die vogels op die bordjes gaan zitten als uitvalsbasis voor hun jacht op de insecten en andere beesten die op die bloemenstroken afkomen. Reden hiervoor: bij het opvliegen vanaf de bordjes lopen ze een groot risico om te worden gepakt door passerend (vracht)verkeer, simpelweg omdat ze dan nog niet voldoende hoogte hebben.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie