Een betere wereld begint bij jezelf. Dus vraag je eens af: hoe vaak stoor jij je aan het rijgedrag van je partner? Als we een nieuw Nederlands onderzoek mogen geloven, zeer vaak. Sterker nog: het leidt één op de drie keer tot ruzie in de auto. Mensen die ruzie maken in de auto, hebben vroeger geen levenslessen geleerd van Bert en Ernie. Die zongen immers de wijze woorden: ‘Geen ruzie in de auto, want daar schiet je niets mee op.’ Uit onderzoek van Acties.nl blijkt dat één op de drie koppels deze goede raad in de wind slaat en het wel tot een woordenwisseling in de auto laat komen. Friezen zijn het best in ruzie maken in de auto.

Rijgedrag van je partner is reden om te ruziën

Herkenbaar? Dan is het rijgedrag van je partner waarschijnlijk de reden van de ruzie. Acties.nl ondervroeg 1.106 Nederlanders met een relatie en concludeerde op basis van die gesprekken dat 54 procent van de Nederlanders zich stoort aan de rijstijl van hun partner. Zes procent van de ondervraagden vindt hun partners zo slecht rijden, dat ze niet eens bij ze instappen. Vrouwen (59 procent) storen zich vaker dan mannen (50 procent) aan het rijgedrag van hun partner. Jonge mannen (18-29 jaar) ervaren de grootste ergernis als hun partners kritiek hebben op hun rijstijl. Volgens de opdrachtgever van het onderzoek zijn met name jonge vrouwen (18-29 jaar) degenen die het meest kritisch zijn.

Goedbedoeld advies

Zowel mannen als vrouwen ervaren vooral goedbedoeld (lees: ongewenst) advies als zeer irritant. Vrouwen vinden goedbedoelde opmerkingen net iets vervelender dan mannen. Waarom dat zo is? Weten wij ook niet. We kunnen ons haast niet voorstellen dat er iemand is die goedbedoelde adviezen irritanter vindt dan dat wij ze vinden. Al die irritaties en opgekropte boosheid, leiden wel tot voorzichtiger rijgedrag. De meeste chauffeurs houden rekening met hun partner op de bijrijdersstoel. Aan de andere kant mijdt één op de vijf Nederlanders ingewikkelde handelingen als hun partner naast ze zit. 31 procent van de vrouwen weigert te fileparkeren. 11 procent van de mannen heeft dezelfde reflex.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)