Na een lange zomer, en een herfst vol warme dagen, staat de winter voor de deur. Die begint officieel op 21 december, en duurt tot 20 maart, en dat betekent dat het kan gaan vriezen. Sterker: dit weekend wordt er al vorst verwacht. En sneeuw. En kou, maar dat gaat meestal samen met vorst.

In de afgelopen jaren schreven we al flink wat artikelen met tips en trucs om jou op de weg te houden, te krijgen of juist thuis te laten blijven. Want als het gaat vriezen, is er een aantal zaken waarmee je te maken krijgt.

Waar houd je rekening mee als het gaat vriezen?

Punt één: het kan glad zijn. Duh. Zeker ’s avonds en ’s nachts is het op vaak verlaten wegen spekglad. Dus rij voorzichtiger dan normaal. Doe even een klein, zacht remtestje als er helemaal niemand achter je rijdt, zodat je voelt of je grip hebt. En bedenk: als je grip hebt, wil dat niet zeggen dat je dat een kilometer verderop nog steeds hebt. Dus blijf alert (want 40 remtestjes hebben ook weinig zin).

Punt twee: als je autoramen bevroren zijn, maak ze schoon. Beter zicht, is veiliger rijden. Krabben dus. Niet kokend heet water op je bevroren autoruit mieteren, want dat kan verkeerd aflopen, zo bewezen eerdere tests. Overigens: rondrijden met bevroren ruiten mag niet eens, en kan je een boete opleveren.

Denk aan je deurrubbers!

Punt drie: je deurrubbers kunnen ook bevroren zijn. Ruk je deur dus niet ineens met geweld open want dan sta je met een sliert rubber in je handen. Heet water vindt rubber ook niet leuk (of andersom, wat jij wilt), en smeer je rubbers ook niet in met vaseline of zo. Dat droogt uit. En daarmee je rubbers ook.

Een föhn hanteren lees je hier en daar. Tuurlijk, lekker handig, met de föhn van je vriendin in je hand en een verlengsnoer van 40 kilometer naar de overkant van de straat. Niet doen. Het beste is om even wat WD-40 op je rubbers te spuiten. Minuutje wachten en klaar, je deuren gaan weer soepel open en het rubber blijft heel.

Punt vier: als het heel hard vriest, kun je je auto – als je een handbak hebt – beter in een versnelling laten staan. Je leest hier in welke versnelling je het best kunt parkeren bij vorst, inclusief wat weetjes over je handrem, want ook die kan bevriezen.

Punt vijf: dek je je voorruit af met een deken, scheelt weer krabben, dan moet je op je ruitenwissers letten. Die doen wel eens nukkig, maar sommige auto’s hebben daarvoor een speciale servicestand. Lees hoe je dat kan doen, het instellen van de servicestand en waar je op moet letten als je die stand niet hebt.

En het laatste punt: lees dit. De beste tips ooit voor als het slecht weer is. Heb jij nog tips voor wanneer het gaat vriezen? Smijt ze in de comments!

Advertentie

Reacties

 • AV heeft op 13 december 2022 geschreven:

  De WD40 kan achterwege blijven, talkpoeder op de deurrubbers werkt nog beter. En blijven hierdoor net zo zacht en soepel als babybilletjes. 😉

  Reageer
 • MvdZ heeft op 20 november 2022 geschreven:

  Zet het automatisch in en uitklappen van de buitenspiegels uit. Zo vervelend als ze niet uitklappen omdat ze vast gevroren zijn 😉

  Reageer
 • B heeft op 20 november 2022 geschreven:

  Als de deur niet meer open gaat omdat de rubbers vastzitten, dan helpt het om rondom te duwen tegen de deur (ipv trekken). Daarna kan de deur als normaal worden opengemaakt.

  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie