Er zijn altijd mensen die de behoefte voelen om je te vertellen dat je een banaan verkeerd opent. Je moet niet knakken, maar in het stompje knijpen, want dat zouden de apen ook doen. Wij hebben nog nooit een aap een vliegtuig zien bouwen of een boek zien schrijven, dus wie moet hier nou van wie leren? Maar als iemand je vertelt dat je je ijskrabber verkeerd gebruikt, dan is dat geen monkey business.

We deelden dit advies al eerder, maar we hebben het idee dat een hoop mensen dit nog niet weten. Je zou denken dat het gebruik van een krabber redelijk simpel is: je haalt het ding onder de juiste hoek over de ruit en het ijs schiet weg. En dat is ook zo in de meeste gevallen: de vorstlaag is vaak zo dun dat dat prima werkt. Als je goed naar je ijskrabber kijkt, dan zie je aan de bovenkant een soort tandjes zitten. Deze zijn onderdeel van een cruciale eerste stap bij het ijsvrij maken van je ruiten.

Zo moet je de ijskrabber wél gebruiken

Wat je blijkbaar moet doen, is eerst met de tandjes langs je ruiten gaan. Als je echt dikke stukken ijs hebt, schieten deze er dan mogelijk af. Nog belangrijker is dat je een soort banen maakt. Deze banen zijn een stuk makkelijker te krabben dan onaangetast ijs. Het kan helpen om eerst de tandjes verticaal te gebruiken, daarna horizontaal, zodat je een soort ruitjespatroon krijgt. Deze tip is vooral handig bij de hardnekkigste ijslagen op de ruit.

Misschien is krabben überhaupt wel wat achterhaald. Tegenwoordig zijn er allerlei ontdooisprays en hippe lifehacks met warm water in boterhamzakjes. Maar wat je ook doet, trap niet in de ronde krabber. Deze zie je weleens voorbijkomen op de bekende voordeelwebsites, maar we kunnen je uit ervaring vertellen dat deze voor geen meter werken.

17 reacties op “Het lijkt simpel, maar blijkbaar gebruik jij je ijskrabber al jaren helemaal verkeerd”

  1. Wat dacht je van een mooie raamhoes “deken” voor nog geen 6 euro of zo ?
    Heb er 2 1 voor achterraam.
    Vaak voordelig te koop action of lidl

    Zomers gebruik ik het tegen de zon.

    Fles antivries voor ijs ontdooien voor krasvrije kunstof koplampen en mijn achterlichten…en eventeel zijramen indien nodig .

    Wild krassen zoals video met ijskrabben is onnodig gewoon eerder opstaan met beleid handelen zonder krassen te veroorzaken. Kunstof kan zeker op den duur krassen veroorzaken..

  2. Ik wilde na eennpaar nachten vorst ook ruitenontdooier kopen.
    Uitverkocht!
    Dus ik heb gewoon ruitensproeiervloeistof in een oude knijpfles gedaan, en ook dat werkt prima…
    Overigens wilde mijn kloteToyota weer eens NIET starten na 3 nachtjes vorst.
    Accu helemaal plat.
    En dan is zo n elektrische achterklep helemaal niet handig.
    S middags de buurman, met ook zo n Toyota, nog geholpen met de jumpstarter, want ook die wilde niet meer starten na 4 weken.
    Schrijf dus nooit meer dat Toyota het meest betrouwbare merk is, want dat is gewoon niet waar.
    O ja, onze outo is 2 jaar oud, heeft 7300km gereden, en kostte 45.000 euro.
    2e startaccu zit er al in.
    Wat een ellende zo n hybride ding.

    • Die ronde dingen werken prima, mits je daar ook eerst met de puntige onderkanten het ijs bewerkt. Net als met deze besproken ijskrabber.

  3. Die twee/drie keer per jaar dat ik moet krabben neem ik voor lief. De trucjes en lifehacks zijn voor die arme stumperds die op jaarbasis dagen of zelfs weken kwijt zijn aan woon-werkverkeer.

  4. De Gouden tip is natuurlijk om de avond vantevoren al ontdooispray op je ruit(en) te spuiten zodat eventueel ijs nauwelijks kan hechten. En even een kurk onder beide ruitenwisserarmen zodat ze niet aan de ruit vastvriezen. Scheelt de volgende ochtend weer werk. Niet vergeten de kurkjes weer te verwijderen…

  5. Een enorme koukleum die helemaal geen zin heeft in krabben en dat ook helemaal nooit meer doet schreef:

    “ Misschien is krabben überhaupt wel wat achterhaald. Tegenwoordig zijn er allerlei ontdooisprays en hippe lifehacks met warm water in boterhamzakjes. ”
    En tegenwoordig zijn heel veel EV’s voorzien van een soort van standkachel.

    • Toevallig vanochtend gebruik van gemaakt: Renault Zoë als leenauto van de garage en dat was toch wel erg fijn. Niet krabben, hele auto al warm… En gewoon op de timer, dus ik hoefde er niks voor te doen.
      Voor mijn eigen auto zet ik er vaak een straalkacheltje in. Werkt net zo goed, maar je moet er wel even voor naar buiten.

      Krabben doe ik dus bijna nooit meer…

  6. Sinds 1984 gebruik ik een jerrycan met koud water, deze 5ltr can staat in de gang,en als ik ijs op mn ruiten heb giet ik de hele can ocer de voorruit,en op de zijruiten.
    Nog nooit herbevriezing gehad,of anders.
    Ik heb nu een auto waar de vorige eigenaar enorm veel krassen in de ruit heeft gekrabt,en met laagstaande zon is mijn zicht vrijwel nul.
    Dank zij die krabbers.
    Die wat mij betreft verboden moeten worden.
    KOUD WATER RIJKELIJK GIETEN.
    mvgr Ton

    • Die vorige eigenaar heeft dus een metalen krabber gebruikt, want meer plastic krijg je geen krassen in glas, daar is het niet hard genoeg voor.

  7. Ik schrap al jaren met zo’n ronde schrappen (koffiefilter) en dat gaat meestal perfect. Als het hard vriest dan de andere schrappen.

  8. Ik start de auto een kwartier op voorhand en dan is alles ontdooid en lekker warm vanbinnen, maar volgens de ‘experten’ is dit niet goed voor de motor. Ik doe dit al 25 jaar met elke auto die ik ooit heb gehad en heb nog nooit problemen gehad.

    • Dat klopt ook. Als jij bijtijds je auto’s inruilt heeft de volgende eigenaar last van de verhoogde slijtage maar op de korte termijn merk je daar zelf niks van.

    • Ik druk op een knopje in m’n app een kwartiertje voor ik wil vertrekken en alles is ontdooid en mijn stoel is voorverwarmd. #lifehack

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *