Het was een jaar waarin de hoogtepunten een tikje schaars zijn geweest. Ons jaarlijkse feestje dat gewijd is aan het op gepaste wijze huldigen van de auto’s die plezier en opwinding boven alles stellen, de TopGear Speed Week, had te maken met een aantal afwezigen.

Toch: het was hartverwarmend om vast te stellen hoe volstrekt geniaal de Ferrari 296 GTB is geworden en hoe volstrekt hilarisch de nieuwe Morgan, de Super 3. Sterker nog: er bleek zelfs iets te bestaan dat zó goed is dat het die twee versloeg – alle eer aan de Porsche Cayman GT4 RS.

Vive la France!

Terug naar de echte wereld, waar de Fransen een goed 2022 hadden. Ze maken misschien niet de meest opwindende auto’s – de fantastische Alpine A110 uitgezonderd – maar ze hebben duidelijk gemaakt waar ze voor staan. Elke recente Franse auto heeft een praktisch, kwalitatief hoogwaardig interieur, een aansprekend design en een zekere vrolijkheid in het weggedrag. Kopers vinden ze leuk.

Dacia (oké, Roemeens, maar onderdeel van een zeker Parijs imperium) liet met de Manifesto zien, net als Citroën met de Oli, dat ze conceptcars kunnen bouwen die heerlijk simpel en betaalbaar (zouden kunnen) zijn. Beide merken zijn duidelijk hard aan het werk om het hebben van een nieuwe auto makkelijker en goedkoper te maken. Het is jammer dat te veel andere merken lijken te vergeten hoe belangrijk dat is.

De overgang naar klimaatneutraal is dichterbij

Oliemaatschappijen hadden een goed jaar. Niet vanwege iets dat zij deden. Het was alleen zo dat energie schaars werd en zij, volgens de regels van het kapitalisme, naar voren traden en zich volvraten. Jammer dat ze vervolgens geen grote bedragen in hernieuwbare energie investeerden om energiebedrijven met een toekomstvisie te worden.

Toch had elektrificatie óók een goed jaar, wat onder meer duidelijk werd gedemonstreerd door twee van de geweldige -conceptcars die we reden: de Porsche Mission R en de Mercedes EQXX.

Of je auto nou wordt gevoed door een pomp of een stekker, het was dit jaar in ieder geval een stuk simpeler om weer eens een roadtrip te ondernemen, zo zonder al die COVID-grenzen. Het is belangrijker waar je naartoe gaat, en via welke route, dan met welke auto je dat doet. Neem vooral de tijd om de vrijheid te vieren die we in auto’s zo waarderen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear