Geen enkele andere autofabrikant – oké, misschien Volkswagen door een kleine misstap zo’n 30 miljard euro geleden – ligt zo onder de loep als Tesla. Gaat het niet om de levertijden, dan gaat het wel om een uitspraak van de grote roerganger. Ook Autopilot is een onderwerp dat wekelijks in het nieuws komt, omdat er regelmatig bestuurders zijn die roepen dat het de oorzaak was van een ongeval. Waarbij je je ook kunt afvragen of het systeem niet een makkelijke zondebok is omdat iemand geen schuld wil bekennen.

Hoe goed werkt Autopilot van Tesla nou echt? En hoe vaak ging het volgens de gebruikers mis? Bloomberg hield een enquête onder 5.000 eigenaren van een Model 3 om te kijken wat hun ervaringen zijn met de automatische piloot. De resultaten zijn op z’n minst opvallend te noemen. Want hoewel 1.600 van de 5.000 bestuurders (32 procent) aangaven dat ze ooit eens een close call hadden met Autopilot, geeft 90 procent aan dat ze vinden dat de functie de auto veiliger maakt.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 13 procent van de ondervraagden zegt dat ze ooit in een gevaarlijke situatie terechtkwamen door Autopilot. En 28 procent zegt dat ze ooit gered zijn door Autopilot bij een gevaarlijke situatie. Zes bestuurders claimen dat ze gecrasht zijn door Autopilot. Negen mensen zeggen dat hun leven gered is door de functie.

De balans is dus positief, in het voordeel van Tesla. Hoe zijn jouw ervaringen met Autopilot: werkt het goed of juist niet?

Reacties

 • Jeffrey de Vries heeft op 5 november 2019 geschreven:

  In het begin was de autopilot functie niet goed. Veel last van onverwachts remmen, wat soms gevaarlijke situaties kon opleveren op de snelwegen. Achterliggers verwachten niet dat je onverwachts hard remt. Daarnaast reageerde de auto af en toe wat paniekerig als je vrachtwagens inhaalde.
  Maar inmiddels een paar updates verder heb ik daar zelden tot nooit meer last van. De functie autopilot is in rap tempo sterk verbeterd.
  Daardoor rijd ik nu altijd op de autopilot wanneer ik 80 (N) wegen of op de snelwegen rij.
  Het is even wennen maar ik vind het ideaal.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)