Ben je in Nederland maar wil je toch het gevoel van een zomervakantie in Italië? Dat treft, want vanmiddag krijgen we met een beetje pech on-Nederlands weer. Het KNMI geeft code geel af voor flinke buien en zelfs hagelstenen van 2 centimeter groot. Ter vergelijking, dat is zo groot als 0,000019 voetbalveld! Hoe groot moet hagel zijn om schade te veroorzaken?

Laten we beginnen met het advies om voor de zekerheid je auto binnen te zetten als je in het oosten en het zuidoosten woont. Eerst gaf KNMI alleen code geel af voor Groningen, Drenthe, Overijssel, maar daar zijn nu ook Limburg en Gelderland bijgekomen. Dus hou er rekening mee dat de weersverwachtingen nog kunnen veranderen voor jouw regio.

Hoe groot moet hagel zijn om schade te veroorzaken?

Zoals mensen die bescheiden voetafdrukken in het zand achterlaten wel vaker zeggen: het gaat niet alleen om het formaat. Volgens schadehersteller American Dent Specialists moet je je over het algemeen zorgen gaan maken om deuken bij hagelstenen groter dan één inch, dus ongeveer 2,5 centimeter. Dit betekent niet dat je vandaag helemaal veilig bent.

Als het tijdens de hagelbui hard stormt, dan kan de hagel meer tempo krijgen. Als jij een erwt op je auto laat vallen, dan is er weinig aan de hand. Gebruik je een erwtenschieter, dan kun je misschien wel al schade veroorzaken. Schadehersteller Stormwise waarschuwt dat zelfs kleine hagel al voor schade kan zorgen aan de carrosserie van een auto.

Wat moet ik nou vandaag doen?

De vorige keren dat er zware hagelstormen werden voorspeld, was er uiteindelijk weinig aan de hand voor de grootste delen van het land. In ieder geval als het gaat om de auto’s. Het is altijd raadzaam om je auto ergens veilig te parkeren. Het KNMI voorspelt ook windsnelheden van 65 km/u, dus blijf ook uit de buurt van dakpannen.

Advertentie

Reacties

  • Barlo heeft op 25 juli 2023 geschreven:

    Wat een achterlijke vergelijking, 0,000019 voetbalveld. Ik ben ook 0,002 T-rex

    Reageer
  • Matje heeft op 24 juli 2023 geschreven:

    Ik heb in 2016 hagelstenen ter grote van tennisballen op mijn auto gehad en die was direct afgeschreven. Dagwaarde was 16k

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie