Als je benzine maar lang genoeg bewaart, dan smaakt het op een gegeven moment niet zo lekker meer. Daarvoor trouwens ook al niet. Maar wat is de houdbaarheid van benzine eigenlijk? En is het slim om voor 1 juli van dit jaar (als de accijnskortingen afnemen) nog snel een hoop benzine in te slaan voor later?

Op 1 juli van dit jaar stijgen de brandstofprijzen weer. De accijnskorting voor benzine gaat van 17,3 cent naar 8,65 cent en die van diesel gaat van 11,1 naar 5,55 cent. Dat scheelt toch al snel ruim 4 euro op een tankje benzine. Reden genoeg voor Nederlands om in de laatste dag van juni in de rij te gaan staan bij het tankstation.

Wat is de houdbaarheid van benzine?

De Duitse tegenhanger van de ANWB heeft ooit een paar liter benzine 25 jaar luchtdicht in een donkere omgeving bewaard. Zelfs na een kwarteeuw was deze (loodhoudende) benzine nog prima. Als jij de benzine dus helemaal hermetisch kan bewaren, kan het heel lang goed blijven. Het is dus de zuurstof die de houdbaarheid van benzine aantast.

Volgens brandstofboer BP blijft benzine drie tot zes maanden goed in een gesloten container waar zuurstof bij is gekomen. Dit is afhankelijk bij de buitentemperatuur. Als de jerrycan in een koele omgeving staat, blijft de benzine langer goed. Zet je de benzine in een open container weg (zoals een emmer) dan zal de brandstof verdampen.

En de houdbaarheid van benzine met ethanol?

Volgens BP is er geen verschil tussen de houdbaarheid van benzine met of zonder ethanol. Wel trekt ethanol water aan, maar daar zou je bij een afgesloten container niet veel last van moeten hebben. Een probleem dat je wel krijgt, is dat de ethanol en benzine van elkaar scheiden. Je krijgt dan een bodempje van ethanol en water in de jerrycan. Benzine zonder ethanol is dus minder gedoe om te bewaren.

Hoe zie je dat benzine over de datum is?

De makkelijkste manier om te zien of benzine over de datum is, is de kleur. Goede benzine heeft een kleur die lijkt op witte wijn (misschien iets geler), maar oude peut lijkt meer op ochtendurine of appelsap. Oude benzine brand minder goed en je motor zal dus niet zo lekker lopen, of zelfs helemaal niet meer starten.

Moet je benzine willen bewaren?

Dat is natuurlijk de echte vraag. Ga maar eens op YouTube op zoek naar mensen die kampvuurtjes proberen aan te steken met benzine. Het spul is zo vluchtig dat niet alleen het hout in de fik vliegt, maar alles in twee meter omtrek ook.

In de hoeveelheden brandstof die je nodig hebt om echt voordeel te hebben van hamsteren, wordt het een riskante onderneming. Zoveel benzine wil je gewoon niet in en om je huis hebben. Bovendien ben je waarschijnlijk meer kwijt aan jerrycans of vaten om het spul op te slaan.

Advertentie

Reacties

 • WAO er heeft op 30 april 2023 geschreven:

  Als er zeg maar 10 cent bijkomt is het verschil met de prijs in mijn woonplaats te groot met waar ik tank in belgie. Ik betaal vandaag 30-4 €1,82 aan de pomp dat zou dus met een zelfde prijs op 1-7 €1,92 zijn. Bij Jansen in Ravels betaal ik vandaag €1,604. Ik tank incl jerrycans 120 liter x €0,30 =€36 verschil met in Kaatsheuvel aan de pomp. Ja daar moet m’n benzine om er heen te rijden nog af, maar het is voor mij ook ff weg en boodschappen doen voor bepaalde dingen in België.

  Reageer
 • Joke heeft op 30 april 2023 geschreven:

  Hoe zit dat bij diesel bewaren?

  • Kris heeft op 5 mei 2023 geschreven:

   Misschien moet je mensen niet aanmoedigen om grote hoeveelheden brandbare stof in amateursverpakking op te slaan, vermoedelijk in de directe leefomgeving van zichzelf en hun naasten?

   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie