Er zijn in 2019 verschillende nieuwe records gezet in de Groene Hel. De Audi RS Q8 mag zichzelf de snelste SUV noemen, de Renault Mégane RS Trophy-R is de snelste voorwielaandrijver, en TG’s Auto van het Jaar, de Porsche Taycan, is vooralsnog de snelste vierdeurs EV. De auto-industrie kreeg nog een extra boost door de komst van de nieuwe snelste auto ter wereld, de Bugatti Chiron Super Sport 300+. Maar zou de Chiron ook opgewassen zijn tegen een volslanke man in een rood pak, een zware slee met cadeautjes en negen rendieren?

Want hoe snel is die oude noordpoolbewoner nu eigenlijk? En wat zou zijn rondetijd zijn op de Nürburgring? We zochten het voor je uit. Volgens een onderzoek van Arnold Pompos van Purdue University moet de Kerstman 160 miljoen kilometer afleggen om 200 miljoen kinderen te bezoeken, verspreid over 800 miljoen huizen (niet in elk huis woont een kind). En dat alles in een tijd van 34 uur. Je snapt direct waarom de beste baas grijze haren heeft.

De magie van rendierenkracht

Voor de duidelijkheid: de Kerstman moet verder reizen dan van de aarde naar de zon. Volgens het originele verhaal heeft de Kerstman van 20.00 uur tot 06.00 uur de tijd om de cadeautjes te bezorgen. Dan zou je zeggen, dat zijn tien uur, geen 34. Maar we hebben te maken met verschillende tijdzones, waardoor de Kerstman 24 uur extra krijgt. Pompos berekent dat de Kerstman gemiddeld 4.705.900 km/u moet gaan, wil hij alles op tijd hebben afgeleverd.

Zonder de bescherming van zijn magische slee en rendieren zouden de Kerstman en zijn presentjes bij die snelheid verdampen door de luchtweerstand. Maar nu dan de vraag: wat zou zijn tijd zijn op de Nürburgring? Mochten zijn negen rendieren het voor elkaar krijgen om op het bochtige traject dezelfde gemiddelde snelheid neer te zetten – en er zijn geen schoorstenen onderweg waarbij ze moeten stoppen, dus dat moet lukken – dan legt de Kerstman de 20,6 kilometer van de Nordschleife af in 0,016 seconden. De bebaarde goeddoener zou dus de onverslaanbare Ringkoning zijn. Áls…

Foto: Misha Charoudin (Nürburgring) en Mary1826 via Pixabay (slee)

Reacties

 • Martin Swinkels heeft op 22 december 2019 geschreven:

  160 miljoen gedeeld door 34 is niet 4705,9 km/u maar ca. 4.705.900 km/u.
  Dus 1000 keer zo hoog. Dus de rondetijd is 0,015759 seconde.

  Reageer
 • Jevroem heeft op 22 december 2019 geschreven:

  Klopt geen bal van bovenstaande berekening. De kerstman zijn snelheid zou dik 1300 km per seconde zijn. Dus in één seconde rijdt de kerstman 65 rondjes op de ring. Dát zijn pas rondetijden….

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)